La Generalitat, conjuntament amb l'Ajuntament de Lloret, volen limitar les promocions que vinculen la població de la Selva amb el turisme de borratxera i per fer-ho s'han posat en contacte amb tots els tour operadors que fan aquesta publicitat per exigir-los que no segueixin. En concret, la Direcció General de Turisme i la de Salut han enviat una carta a les empreses on els demanen que cessin aquestes pràctiques i que sinó es veuran obligats a realitzar les mesures oportunes. La carta també s'ha fet arribar als gremis d'hoteleres i als de bars i restaurants. Per altra banda, s'han començat a fer inspeccions als hotels de la localitat per detectar les pràctiques de sobreocupació.

Fa uns mesos, l'Ajuntament i la Generalitat es van trobar per avaluar quines mesures es podrien emprendre per acabar amb l'arribada d'aquest tipus de turisme i la mala imatge que es desprèn de les promocions que fan els tour operadors. Així, doncs, aquesta és una de les mesures que van acordar, com també ho són les inspeccions. A la carta, la Generalitat adverteix els tour operadors que la publicitat i les ofertes que promocionen suposen un "menyspreu" al model turístic, la imatge de la destinació i als valors dels recursos turístics que es promouen des de les institucions. Per això, demanen que "rectifiqui" en la major brevetat i en el supòsit que no cessin en aquestes pràctiques es veuran obligats a emprendre les mesures oportunes.

A més, el Govern català recorda als tour operadors les diferents lleis que prohibeixen la publicitat que fan. En aquest sentit, es recorda que les Nacions Unides obliguen a què la informació que ofereixen als turistes sigui "objectiva i veraç" i que la normativa de Salut Pública vigent sanciona la promoció de begudes alcohòliques i la publicitat sobre aquestes activitats, de manera que estan prohibits els "barra lliure" i els "2 x 1" o altres expressions semblants que incitin al consum abusiu. Finalment, destaquen que la Llei de turisme de Catalunya tipifica com a infracció greu o molt greu "la utilització negligent dels recursos turístics que comporti un menyscabament dels seus valors ambientals, culturals, històrics o econòmics". Les sancions per aquestes infraccions podrien anar entre 3.000 i 30.000 euros si són greus i entre 30.000 i 600.000 euros si són molt greus.

Inspeccions a hotels

Per altra banda, inspectors de la direcció General de Turisme de la Generalitat estan passant aquests dies per la majoria d'hotels de Lloret de Mar per fer inspeccions per detectar pràctiques de sobreocupació. Segons el regidor de Turisme, els inspectors demanen les reserves que ja tenen lligades pels mesos de març i abril, durant la temporada de Setmana Santa, i així comproven si hi ha sobreocupació. Els inspectors donen un termini no superior a 15 dies, perquè els hotels els facilitin la informació. Segons va confirmar Orobitg, aquestes inspeccions ja han començat des de fa uns dies a la localitat.

Orobitg va destacar que la sobreocupació és una pràctica habitual en alguns hotels de Lloret i que serveix per baixar encara més els preus de les destades i per això volen combatre-la, va advertir.

Finalment, el regidor de Turisme de Lloret va assegurar que aquestes són dues de les mesures que es van acordar a la reunió amb la Generalitat per intentar canviar el tipus de turisme que arriba a la població, però va recordar que l'Ajuntament fa temps que treballa en aquest sentit, com amb l'aprovació de les ordenances.