La Corporació de Salut del Maresme i la Selva va haver d'emetre ahir un comunicat per aclarir les "insinuacions" que es fan sobre els seus comptes en un vídeo editat per la revista Cafè amb llet, on es denuncia que diverses partides dels seus pressupostos no estan prou ben clarificades i no se sap on van a parar aquests diners. La Corporació assegura que "s'està portant a terme una campanya d'insinuacions que afecten el bon nom" de l'entitat.

La revista Cafè amb llet en el vídeo que ha editat, i que ja compta amb més de 70.000 visites, assegura que fa dos anys que estudia la sanitat pública i afirmen que poden "demostrar que és un niu de corrupció i d'opacitat, un forat negre per on desapareixen cada any centenars de milions d'euros". En un primer moment, fan un petit repàs històric i de qui gestiona cada un dels serveis fins arribar a la Corporació, on analitzen algunes de les partides del seu pressupost. En aquest sentit, destaquen els principals números compte de 2010 i posen com a exemple diverses partides que "no són tan clares com la resta": 459.000 euros en "despeses diverses", 82.000 euros en "atencions protocolàries" o 232.000 euros en "estudis i dictàmens".

Des de la revista, doncs, asseguren que van preguntar a la Corporació sobre aquestes partides, però es van negar a respondre i després van demanar-ho als alcaldes de Blanes, Lloret i Calella (abans i després de la eleccions municipals) perquè estan al consell rector, però dieun que tampoc els van respondre. Finalment, asseguren que el CatSalut tampoc ho sap i que des de la Intervenció General els van afirmar que no es dediquen a controlar les factures, sinó a veure si quadren els comptes. Davant d'aquesta situació denuncien manca de transparència i que es tracta "d'un forat negre".

Per la seva part, la Corporació ahir va enviar un comunicat per clarificar la situació. L'ens afirma que "davant aquesta campanya d'insinuacions, el Consell Rector ha d'informar que, com a entitat del sector públic, la seva activitat i els seus estats comptables són absolutament transparents" i assegura que els comptes "estan auditats anualment" i "fiscalitzats" per la Intervenció General de la Generalitat de Catalunya i per la Sindicatura de Comptes. A més, insta "a aquelles persones que considerin que hi ha qualsevol irregularitat administrativa o econòmica a que ho denunciïn a les autoritats administratives o, si s'escau, a les judicials".

El director de Planificació de la Corporació, Xavier Conill, va voler aclarir que "per polítiques generals de la Corporació no entrarem a parlar de xifres concretes" i va afirmar que "posar en dubte sempre els controls interns o externs no ho trobem lícit". Analitzant les partides denunciades, Conill va explicar que en el cas de les "despeses diverses" es tracta en gran part "d'ingressos de difícil cobrament" de l'any anterior, com estableix el Pla General Comptable pel que es regeixen. En protocol, va assegurar que es tracta d'una partida molt àmplia on hi poden anar els regals que es fan als treballadors que fan 25 anys a la Corporació o els desplaçaments dels dirigents per a reunions, "però no són per dinars o viatges". Segons Conill, els estudis són per a projectes de futur, però també van en aquesta partides les auditories de riscos laborals, fiscals o medi ambientals que s'han de fer a l'ens.