"Innegociable". Així va qualificar ahir l'alcalde de Girona Carles ?Puigdemont el desdoblament de la carretera N-II al seu pas per les comarques de Girona després que dimarts s'hi registressin dos morts en dos accidents ocorreguts amb poques hores de diferència, i ja són 68 víctimes en tres anys. La conversió de la carretera en autovia és un projecte que cueja des de fa més de 10 anys, del qual s'han executat pocs quilòmetres -els que transcorren entre Caldes de Malavella i Girona sud- i que manté trams de carretera a la comarca de la Selva en condicions precàries perquè s'hi van començar a efectuar treballs que es van aturar per manca de diners. A més, hi ha trams de carretera que a penes tenen voral, cosa que fa impossible que un vehicle s'hi pugui arraconar en una situació de perill o si pateix una avaria: la variant de Figueres o l'indret on va ocórrer el segon accident de dimarts, a Sant Julià de Ramis. El punt del primer accident, l'inici de la variant de Girona entrant des del sud, també presenta problemes i hi sovintegen els accidents.

"Estem pagant un alt peatge en vides per aquest incompliment, a més del fet que es ressent la nostra competitivitat econòmica", va destacar el batlle gironí, que de pas va criticar la variant de Girona, que transcorre entre Quart i Sant Julià de Ramis i és el tram on van ocórrer els dos accidents mortals de dimarts -i és una de les herències del govern socialista de la ciutat, que va patir una forta contestació ciutadana per defensar el projecte de la Vall de Sant Daniel i que, segons Puigdemont, "es va demostrar insuficient des dels seus orígens".

El grup parlamentari de CiU al Congrés dels Diputats va interpel·lar ahir la ministra de Foment Ana Pastor sobre un fet respecte el qual "ja no tenim ni paciència ni paraules", va reblar Puigdemont. La ministra es va comprometre a buscar solucions, que no va especificar, i a les quals tampoc no va posar-hi data, en resposta a la interpel·lació del diputat Pere Macias, que va qualificar que la situació ha arribat a "extrems intolerables i insostenibles". Durant el ple del Congrés dels Diputats, la ministra va assegurar que Foment veu "amb preocupació" els accidents que acumula la carretera, que deixen "víctimes irrecuperables".