L'Ajuntament de Blanes s'acollirà a les mesures establertes pel Govern per afrontar factures pendents per valor de 14 milions d'euros, mentre que el deute de la capital de la província, Girona, únicament puja a 244.000 euros i el seu consistori renúncia a les ajudes.

El municipi de la Costa Brava pretén liquidar així el litigi que manté amb l'empresa Fomento de Construcciones y Contratas Medio Ambiente S.A. -FCC-, que es va encarregar de la neteja i recollida d'escombraries de 1995 a 2010, quan el servei es va traspassar al Consell Comarcal de la Selva.

El deute pendent i la reclamació d'interessos de demora estava en mans del Jutjat Contenciós Administratiu de Girona, però les dues parts han considerat que el decret de finançament per a pagament a proveïdors d'entitats locals era una oportunitat de solucionar el problema.

FCC, segons que informa el consistori, ha renunciat al cobrament d'interessos i l'ajuntament, per mitjà de la Comissió Especial de Comptes formada per tots els grups polítics municipals, ha acceptat les factures emeses per un import de gairebé 10 milions d'euros.

Les factures s'han reconegut i inclòs en el llistat que s'ha enviat avui al Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques amb la relació de proveïdors pendents de pagament anteriors a l'1 de gener de 2012.

En la relació, formada per 1.219 factures que corresponen a 272 proveïdors, s'han inclòs també factures pendents d'organismes i empreses municipals com el Patronat Municipal de Turisme, el deute del qual puja a 36.000 euros, o la firma Mitjans de Comunicació Municipals de Blanes S.A per un import de gairebé 19.000 euros.

El total de pagaments pendents puja a gairebé 14 milions d'euros i l'ajuntament té previst que, durant els pròxims dies, s'abonin tots els d'import menor amb la finalitat de reduir el nombre d'expedients.

A més, amb l'objectiu que els proveïdors es puguin informar i verificar que apareixen en el llistat lliurat al ministeri, el consistori ha posat a la seva disposició un telèfon per atendre consultes que igualment es poden realitzar a través del web municipal.

Per contra, l'Ajuntament de Girona ha informat que els seus deutes amb proveïdors anteriors a aquest any únicament ascendeixen a 243.000 euros i que han decidit renunciar a ajudes per pagar-la.

Des del consistori s'ha confirmat a EFE que aquesta partida s'inclourà en el pressupost municipal sense necessitat de recórrer a les mesures del Govern espanyol.

Entre els més endeutats també hi ha Salt (Gironès). L'Ajuntament ja ha enviat el llistat al Ministeri d'Hisenda per optar al pla d'ajudes. En total, les factures pendents que acumulava el consistori gironí a data 31 de desembre sumaven 4,35 milions d'euros.

Per contra, altres ajuntaments, com ara Olot o Palafrugell (Baix Empordà) no s'acolliran al pla estatal. I és que, com informen des del consistoris, estan al dia dels pagaments. D'altra banda, en el cas de l'Escala (Alt Empordà), la intenció de l'ajuntament també és no acollir-se al pla d'ajudes estatals, perquè confien fer front als deutes dels proveïdors un cop la Generalitat hagi pagat el què deu al consistori.

Situacions diferents en cada cas

Arreu de la demarcació, la situació dels diferents consistoris varia en cada cas. Per exemple, Figueres ja ha enviat el llistat a Madrid, tot i que encara no l'ha fet públic perquè primer el regidor de l'àrea el vol presentar a la resta de grups municipals.

A Tossa de Mar (Selva), l'ajuntament ha comunicat al ministeri que encara té 139 factures pendents amb 136 proveïdors per import d'1,9 milions d'euros. I a Cassà de la Selva (Gironès), la proposta de l'Estat s'ha vist com un autèntic "salvavides", com explica el seu regidor d'Hisenda, Sergi Baulida.

La situació econòmica de l'Ajuntament de Cassà és "molt complexa" i ha aprovat recentment un pla de sanejament tutelat per Govern. L'objectiu era aconseguir crèdits per valor d'1,7 milions d'euros. "Amb la situació actual és molt complicat aconseguir crèdit, si d'aquesta manera ja ens aconsegueixen els diners és un alleujament per a nosaltres", ha afirmat Baulida.

El consistori ha fet arribar aquest dijous als ministeri d'Hisenda factures impagades per valor de 2 milions d'euros. El regidor d'Hisenda ha explicat que no hi ha factures amb imports molt elevats d'un sol proveïdor, sinó que són diverses i per diferents serveis prestats.

Altres ajuntaments que també s'han acollit al pla d'ajudes ideat per l'executiu estatal són Palamós (Baix Empordà), que té 670 factures impagades i un deute amb els proveïdors d'1,9 milions d'euros o la Bisbal d'Empordà, amb més de 300.000 euros d'impagats.