Les platges de Lloret de Mar es van omplir el darrer cap de setmana d'unes espècies "gelatinoses" desconegudes per la majoria dels banyistes, que els van descobrir flotant a l'aigua. De fet, es trobaven surant a l'aigua del mar i també s'acumulaven a la sorra, just on el mar les arrossegava per dipositar-les fora de l'aigua. En detectar-ho, l'Ajuntament de Lloret de Mar -segons va explicar el regidor de Platges, Ignasi Riera- va enviar diverses fotografies al Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB), perquè allà es pogués determinar de què es tracta i si podia ser perillós. Segons sembla, podria ser una mena de plàncton gelatinós. Concretament, "salpes", de la família dels tunicats i que no comportarien cap perill, ja que no piquen, com és el cas de les meduses.

En un primer moment, alguns dels banyistes sí que van pensar que podien ser trossos de medusa, ja que a simple vista ho podien semblar. Tenen un aspecte transparent i gelatinós. Aquestes espècies, però, estan totes entrelligades en una mena de cadenes que suren. A més, cada un dels exemplars per separat té com un petit ou a l'interior.

L'investigador del CEAB, Rafael Sardà, que no porta directament la investigació de les espècies trobades a Lloret, va assegurar que gairebé amb tota probabilitat es tracta de "salpes", una espècie de la família dels tunicats. "Sempre es presenten lligats en cadena, amb aquesta estructura amb el punt de dins. Estic gairebé segur que són salpes", va assegurar Sardà. Segons va destacar, en principi no comporten cap perill per als humans i no piquen. "No són meduses. De fet, aquestes espècies estan més emparentades amb nosaltres que amb les meduses", va assegurar Sardà.

"Viuen en grans acumulacions", va destacar l'investigador, que va afegir que és una espècie que es pot trobar arreu dels oceans i que, per tant, "és habitual" també en la nostra zona, sobretot amb l'arribada de les ai?gües càlides. El que potser no és tan freqüent -va indicar- és que arribin fins a la costa, a les platges. Això explicaria que fos un element tan desconegut per la majoria de banyistes que van descobrir les espècies flotant a les platges de Lloret de Mar.

Els salpides (Salpidae), coneguts vulgarment com salpes, són una família de tunicats de la classe Thaliacea, en forma de barril i de lliure flotació. Es desplacen per contracció, bombant aigua a través del seu cos gelatinós. L'espècie força el pas de l'aigua bombejada a través dels seus filtres alimentaris interns, i s'alimenta del fitoplàncton que filtra precisament de l'aigua.

Els salpes tenen un complex cicle vital, amb una alternança generacional obligatòria. Ambdues fases del cicle coexisteixen al mar; encara que el seu aspecte sigui molt ?diferent, totes dues són principalment animals transparents, tubulars i gelatinosos, que habitualment fan entre un i deu centímetres.