L'Estat no donarà el crèdit d'1,7 milions d'euros a l'Ajuntament Anglès que havia de saldar el deute de factures pendents a proveïdors que té el consistori. En concret, l'Estat asegura que hi ha tres motius pels quals no valida el pla d'ajust presentat pel consistori i en conseqüència el crèdit que podia percebre: el més destacat és que s'informa desfavorablement, segons el document del Ministeri d'Hisenda extret telemàticament, pel "l'elevat nivell d'endeutament" de les arques municipals, que està al voltant del 190 per cent.

Les altres dues raons són, segons Hisenda: que no existeix un "adequat" finançament dels serveis públics prestats pel consistori mitjançant taxa o preus públics i que les previsions d'ingressos corrents que conté el pla "no són consistents" amb l'evolució dels ingressos obtinguts per l'ajuntament des del 2009 fins al 2011.

Amb aquesta decisió del Ministeri d'Hisenda i Administracions Públiques, l'Ajuntament d'Anglès es troba en un impàs ja que com recorda l'alcalde Pere Espinet (PAU) i com va manifestar ahir durant el ple "comptaven amb aquests diners". I la denegació, a parer seu, pot provocar que "no poguem pagar el personal en un futur", ja que està previst que si el pla d'ajust es denega a un ajuntament: els diners aportats per l'Estat anualment, una part se la quedarà el govern de Madrid per fer front al pagament dels proveïdors. L'alcalde finalment va acusar l'antic equip de govern de l'aleshores batlle Pere Figuereda (CiU) d'haver "hipotecat el poble i deixar-lo en la situació actual".

L'Ajuntament d'Anglès rep anualment al voltant de 800.000 euros en concepte de transferències de l'Estat i segons el regidor d'Hisenda Esteve Callís (PAU) de moment no se sap quina quantia se n'emportarien però assegura que des que saben que no se'ls ha validat el Pla i en conseqüència no comptaran amb el crèdit d'1,7 milions d'euros, s'han posat a treballar amb la intenció de poder recórrer a la decisió del Ministeri d'Hisenda.

Tot i això, es mostra "sorprès de la decisió" perquè a parer seu el pla d'ajust que van aprovar i enviar a l'Estat era bo i contenia per exemple una previsió d'ingressos de cara a una revisió del cadastre, ja que no s'ha fet des de l'any 1986, que suposava uns 300.000 euros d'ingressos a banda també de mesures encarades a l'estalvi.