Hostalric està desenvolupant un pla director del castell que té encallat un ajut des de fa uns vuit mesos amb el canvi de govern a l'Estat. I és que la tardor de ?l'any passat l'Ajuntament d'Hostalric i el Ministeri de Foment de l'aleshores executiu de Rodríguez Zapatero es van comprometre a donar un ajut d'uns 411.000 euros, provinents de l'1% cultural, a l'Ajuntament per rehabilitar parts del castell. Després, un cop es va instal·lar a la Moncloa el popular Mariano Rajoy, l'alcalde Josep Antoni Frias (CiU) assegura que no han tingut cap notícia dels responsables del Ministeri de Foment del PP.

Això per tant ha provocat que vuit mesos després no s'hagi signat encara el conveni que ha de materialitzar-se en aquesta subvenció de més 400.000 d'euros destinada a rehabilitar àrees del castell d'Hostalric. Tot i això, el batlle no s'instal·la en el negativisme i espera que en algun moment, els nous titulars del Ministeri Foment que lidera Ana Pastor s'hi posaran en contacte, es desencallarà l'ajut i Hostalric rebrà els diners.

En concret, les actuacions que haurien de sortir beneficiades per aquest ajut serien la construcció d'unes naus polivalents que es faran mantenint i reforçant el valor de cos adossat als murs del Castell i fent una rampa d'accés al cavaller i també recuperant el paviment, similar a l'original i modificant l'accés a la galeria coberta actual. També es preveu fer una excavació de terres sobre el fossat per conèixer el tram de muralla enterrada. I és que com recorda l'alcalde d'Hostalric "fa uns 50 anys es va reomplir i ara buidant-lo, es recuperarà l'originalitat del fossat".

Amb això, també es farà un pont que serà el què ara donarà l'accés al recinte emmurallat que ara és la carretera que transcorre per sobre d'aquest fossat reomplert. Aquestes actuacions estan pressupostades en més de mig milió d'euros i, de fet, l'ajut de l'1% cultural és el que hauria de finançar la major part de les obres.

Per ara, aquestes són les dues actuacions que prioritza fer l'ajuntament seguint el pla director del castell que es va elaborar i que preveu intervencions que superen els 1,6 milions d'euros. Una de les que queden pendents són la construcció d'un amfiteatre a ?l'aire lliure que es preveu fer col·locant la caixa escènica sobre l'antic fossar, que es buidarà del tot, i es recolzarà sobre un sòcol que es construirà endinsant-se sobre la platea d'un nou teatre, que tindrà un espai de magatzem i vestidors.

I l'atra intervenció prevista però que de moment no s'executa és la part més museística, que consistiria a mostrar una maqueta de grans dimensions del castell, interactiva i amb suport d'audiovisuals, destaca l'alcalde d'Hostalric.