L'Ajuntament de Banyoles ha dissenyat un projecte per regular l'enllumenat públic que ha de permetre estalviar prop de 22.000 euros anuals al municipi. Les mesures inclouen retardar l'encesa i avançar l'apagada de llums, eliminar punts en zones poc habitades i optimitzar recursos on es consideri que hi ha un excés d'il·luminació.

El regidor de Via pública a l'Ajuntament de Banyoles, Lluís Costabella (CiU), ha detallat les ?accions previstes en aquest projecte -que encara no s'ha portat a la Junta de Govern municipal i que el Consistori vol aplicar tan bon punt s'hi hagi aprovat-, que inclouen modificar la programació del rellotge que regula l'enllumenat públic perquè s'encengui 10 minuts més tard i s'apagui 15 abans.

La previsió de l'equip de govern banyolí -format per CiU i un regidor no adscrit a cap grup- també contempla apagar fanals en aquelles urbanitzacions que estiguin poc habitades, "on pràcticament no hi ha cases fetes, fent que cremés un llum sí i un no" -tal com va especificar Lluís Costabella.

Una altra actuació afectarà el carrer de Mata, en el qual ara funconen tres línies d'il·luminació: a una a les façanes de les cases, una altra a tocar de la carretera i una darrera al costat del rec. El responsable de la Via pública va explicar que "aquesta última línia s'apagarà, perquè les altres dues es consideren suficients".

El projecte municipal també preveu "apagades, un sí un no o per fases, en zones industrials com el Mas Riera", segons va concretar el regidor, qui va afegir que al parc de la Draga s'estalviarà seguint el mateix sistema. I, per últim, al cementiri municipal s'estalviaran algun llums, ja que tots estan encesos durant la nit.

Sense deixar a les fosques

Lluís Costabella va situar l'estalvi municipal en electricitat en prop de 22.000 euros anuals, una xifra que va considerar "bastant important per a la ciutat". El regidor de Via pública va assegurar que "amb això no vull dir que a Banyoles hàgim de quedar a les fosques", sinó que "es tracta de tancar llums estalviant, no deixant els veïns a les fosques" i optimitzar els recursos en aquells llocs en els quals els tècnics municipals han considerat que hi ha un excés de llum.