El Govern, format pel PSC en minoria, i CiU van aprovar finalment ahir el pressupost de Blanes per a l'any vinent després de mesos de negociacions. Els dos grups van tancar un principi d'acord fa pocs dies, van segellar la proposta definitiva dimecres a la nit i ahir la van aprovar. Els grups d'ICV-EUiA i el PP, però, hi van votar en contra. El pressupost aprovat, com va avançar Diari de Girona, preveu tancar amb un superàvit de 843.700 euros, ja que els ingressos ascendeixen a 42,88 milions d'euros i les despeses, en canvi, es queden en 42,04 milions. Aquest desequilibri en positiu té com a objectiu fer front a la mala situació de les finances i a possibles baixades en les partides d'ingressos. A més, es recullen totes les retallades que s'han anat aprovant els darrers mesos i les inversions previstes (1,6 milions) són totes subvencionades.

La primera intenció del govern era aprovar els comptes abans de finalitzar el 2011, però no va presentar una proposta fins el passat mes de març. El Pla d'Ajust de l'Estat i les negociacions amb CiU, però, van anar postposant l'acord fins el ple d'ahir. Així, el document final entre els dos grups preveu fins a set temes diferents. El primer és sobre les escoles bressols. S'ha acordat que no es tancarà cap dels tres centres, que les incripcions continuaran obertes fins a finalitzar la matrícula oficial i que s'aplicaran rebaixes en el preu en cas que la Generalitat aporti més de 1.000 euros per plaça. A més, s'ha dotat una partida de 41.000 euros, subjecte a subvencions, per fer front a la reparació de la Piscina Ventijol i l'Ajuntament assumirà les despeses de combustible i ?energia. També hi ha dues partides per a ajuts socials de 110.000 euros i 30.000 euros i el compromís d'aplicar només l'augment obligatori imposat per l'Estat a l'IBI per a 2013. Finalment, l'acord també preveu, entre algun punt més, diverses comissions formades pels dos grups per seguir l'evolució de la majoria de punts pactats.

Pel que fa als comptes, el Govern -va destacar el regidor d'hisenda, Nicolàs Laguna- ha estat "molt prudent" amb alguns ingressos, com són la previsió d'impostos per la construcció (ICIO), on es preveu una caiguda del 61,3%, o les aportacions d'altres administracions, que consideren que baixarà més d'un 5%. Els ingressos totals, però, augmentaran més d'un 9%, i és gràcies a l'increment de l'IBI -amb una previsió de recaptació d'un 12% més- i als dos milions d'euros que es preveuen ingressar per l'empresa mixta que ha de gestionar els aparcaments de zona blava i verda. Aquests dos milions, però, no són segurs, perquè encara s'ha de fer el concurs. Precisament, ICV-EUiA ho va criticar.

A les despeses, hi ha totes les retallades aplicades, com el transport, les llars d'infants, el capítol de personal o l'eliminació del Patronat de Turisme i els Mitjans de Comunicació, que ha fet caure aquesta partida d'ens autònoms un 73%.

L'alcalde, Josep Marigó, va destacar el "treball, la seriositat i la responsabilitat" de CiU en l'acord i va assegurar que podran continuar treballant plegats. Per la seva part, el portaveu de CiU, Josep Trias, va destacar el paper de la seva coalició: "Amb humiltat he de dir que Blanes no seria governable sense el nostre suport". A més, va afegir que han "treballat per les persones" i va ressaltar "la complicitat" que han tingut amb l'equip de Govern.

El partit més crític va ser ICV-EUiA, que va carregar contra el "silenci del PSC" davant la gestió que va fer CiU i va recordar que Convergència va demanar més del 58% dels crèdits que hi ha. Va afirmar que els pressupostos portaran a l'atur unes 75 persones i que aprovar-los era ratificar les retallades. "Es tracta de tirar el poble endavant i no es fa amb retrets", va respondre-li Marigó.

Pel PP, Salvador Tordera va afirmar que votaven no perquè "no són els seus pressupostos", tot i que va reconèixer que estaven d'acord amb moltes partides. Va concloure que li sabia greu la "ignorància del PSC" cap al seu grup.