Les ambulàncies del Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) de les comarques gironines induiran a la hipotèrmia els pacients que hagin patit una aturada cardiorespiratòria. Ho faran amb un aparell que tindran els vuit vehicles medicalitzats que donen servei a la província, que permetrà baixar la temperatura corporal de l'afectat per reduir els danys cerebrals que es deriven de les afectacions cardíaques.

Durant una aturada cardiorespiratòria el cor és incapaç de bategar i, per tant, de bombar la sang a tot el cos, inclòs el cervell. A mesura que passen els minuts sense recuperar el batec del cor, el pacient té més risc de patir un dany cerebral irreversible. Aquestes seqüeles es poden rebaixar amb hipotèrmia, és a dir, baixant la temperatura del cos del pacient fins a 33 graus.

És el primer cop que s'aplica un tractament extrahospitalari de manera reglada a tot Catalunya per minimitzar les possibles seqüeles neurològiques dels pacients. El sistema consisteix en unes bosses amb líquid específic que s'introdueix per via intravenosa i permet disminuir la temperatura del cos. Aquest programa és pioner i ha estat possible gràcies a la col·laboració del SEM, el Servei de Cardiologia de l'hospital Trueta i la Càtedra UdG de Malalties Cardiovasculars, que ha finançat l'equipament de les ambulàncies.

Com més aviat millor

Des de fa dos anys, els pacients supervivents d'una mort sobtada extrahospitalària recuperada a la regió sanitària de Girona són traslladats al Trueta, on se'ls indueix la hipotèrmia. Els pacients romanen a 33 graus de temperatura corporal durant 24 hores. Passat aquest temps, es procedeix al reescalfament del cos, a raó de mig grau cada hora. Un cop s'arriba a la temperatura normal, es desperta el pacient i es comproven les seqüeles neurològiques.

Justament el centre gironí és el que centralitza les dades d'un registre multicèntric. Ara, dos anys després d'iniciada l'experiència, hi ha prou casos com per extreure les primeres conclusions, que són molt esperançadores i evidencien l'eficàcia del mètode. Els resultats revelen que s'han de tractar aproximadament cinc malalts per obtenir un supervivent neurològicament indemne. L'estudi, coordinat pels cardiòlegs del Trueta, també indica que com més aviat s'aplica la hipotèrmia, més possibilitats d'èxit hi ha. És justament per aquest motiu que s'ha decidit equipar les ambulàncies amb l'equipament necessari provocar la hipotèrmia en el mateix lloc on s'ha produït l'aturada.