L'ampliació de les concessions per tenir propietats de domini públic que preveu l'avantprojecte de la nova Llei de Costes pot obrir la porta a futures "especulacions". Així va alertar el director general d'Ordenació del Territori i Urbanisme, Agustí Serra, que va considerar "excessiu" allargar fins als 75 anys l'autorització que es dóna a un individu per gestionar un immoble en un territori pertanyent a l'Estat o a una altra administració pública (a una platja, per exemple). També creu que la modificació de la Llei que permet passar la concessió "en vida" pot afavorir més l'aparició d'aquestes "especulacions".

Serra va apuntar que hi ha aspectes d'aquest avantprojecte ideat pel PP que "no estan malament", si bé va destacar que la principal preocupació que té Urbanisme fa referència a les concessions. Actualment, el termini màxim per tenir propietats de domini públic és de 30 anys, i només en alguns casos especials l'autorització es pot allargar per 30 anys més. Amb la nova llei l'Estat permet que les concessions s'estenguin fins a un màxim de 75 anys. A més, es podran fer de "vida en vida" i no esperar a que mori el concessionari per donar una nova autorització, com passava fins ara. És a dir, amb la nova llei l'Estat deixa que els propietaris d'establiments i immobles construits "sobre la sorra" (a primera línia de costa) gestionin les seves finques fins el 2063 i a més, permet que puguin fer compravenda amb altres interessats.

Serra va explicar que debatrien aquest punt al Congrés quan es faci la tramitació parlamentària de la Llei de Costes, perquè el fet que les concessions "puguin passar a diverses mans pot portar a una certa especulació sobre el domini públic". També va manifestar la seva preocupació per l'autorització dels plans d'usos, que a partir d'ara passaran a renovar-se cada quatre anys enlloc de fer-ho de forma anual. El director general d'Urbanisme va alertar que aquesta ampliació pot provocar que la temporalitat dels "xiringuitos" s'extengui tot l'any. O sigui, que l'activitat d'aquests establiments s'allargui més enllà de l'estiu i acabi essent permanent.

En tot cas, Serra va deixar clar qua a Catalunya ja hi ha el Pla Director Urbanístic del Sistema Costaner que "blinda" el litoral català de certes modificacions que pugui portar la nova Llei de Costes. En aquest sentit, el director d'Urbanisme va anunciar que la Generalitat farà un reglament propi d'usos i condicions de les concessions perquè en té les competències des del 2008. Ara bé, aquest reglament es farà tan bon punt el Govern central aprovi les modifcacions de la Llei de Costes.

Aquesta nova legislació ha estat promoguda per el Ministeri de Medi Ambient, i pretén compaginar conceptes com la preservació del litoral i la dinamització activitats econòmiques.