L'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat) ha destacat que s'ha matingut la tranquil·litat en aquest primer dissabte després d'aconseguir que la duana de Vilamalla (Alt Empordà) continués oberta i oferís els seus serveis d'inspecció a camions de transport de fruita i hortalisses. L'associació estava "preocupada" perquè hi havia onze camions aturats aquest divendres i preveien un "col·lapse" durant aques cap de setmana. Les males previsions no s'han complert i un sol treballador ha pogut inspeccionar una cinquantena de vehicles que es trobaven en aquesta duana empordanesa. L'associació agraeix el treball del Departament d'Agricultura per mantenir obert aquest espai.

"Agraïm el treball de l'administració i del Departament d'Agricultura que ha permès la reobertura d'aquesta duana", ha explicat el director de l'Associació Empresarial de Fruita de Catalunya (Afrucat), Miquel Simón. L'entitat va denunciar aquesta setmana passada que el tancament de la duana, previst per l'Estat, podria afecta uns 4.000 camions anuals que travessen les fronteres. Anualment, uns 20.000 camions de fruites i hortalisses passen per la duana gironina, dels quals un 20% ho fa en dissabte, segons Afrucat. Del total dels camions, la meitat tenen Rússia com a destí final i suposen una exportació de 100 milions de quilos d'hortalisses i fruites.

Segons Simón, aquest dissabte un sol inspector ha pogut examinar i inspeccionar una cinquantena de camions que es trobaven aturats en aquest espai. Del total de camions, uns onze es trobaven parats des d'aquest divendres i aquest nombre de vehicles havia "preocupat" a l'associació que esperava un "col·lapse total". "Per sort s'han pogut inspeccionar tots els vehicles, ha estat una jornada tranquil·la, però cal recordar que cap vehicle de fruita o verdura pot quedar-se parat tants dies en aquesta zona i menys amb un producte que té una data molt concreta de caducitat", ha ressaltat el director d'Afrucat.

L'associació va rebre una notificació oficial de l'administració de l'Estat informant que el servei en cap de setmana continuaria operatiu en aquest punt tot i que es mantindria tancat - tal i com es trobava anteriorment- a la duana de Lleida. "Des del Departament d'Agricultura ja ens han informat que estan treballant per trobar solucions a aquesta problemàtica, augmentar el nombre d'inspectors en cap de setmana o trobar altres sinergies per solucionar el tancament de la duana de Lleida i garantir el bon funcionament de les instal·lacions empordaneses", ha conclòs Simón.