Ports de la Generalitat assegura que la Fundació Promediterània, que presideix l'alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés (PSC), ha de pagar la taxa d'ocupació del local de l'Espai Peix. Tal com va ?denunciava el grup municipal de CiU l'Ajuntament ha de ?comptabilitzar i pagar els més de 58.400 euros que deu a la Generalitat.

Fonts de l'ens del Govern relaten que el gener de l'any 2008 és quan Ports de la Generalitat va atorgar una concessió administrativa a la Fundació Promediterrània per desenvolupar el projecte de l'Espai del Peix i que aquest establia el pagament d'una taxa per l'ocupació del local. Però des d'aleshores, assegura Ports, tot i que la Generalitat ha anat passant les factures regularment, en cap moment se'ls ha fet efectiu cap pagament. El deute que té la Fundació Promediterània en aquests moments ascendeix fins als 58.435,03 euros. Al mateix temps, des de l'ens el que és destaca és que el document de la concessió està signat per l'alcaldessa de Palamós en la seva qualitat de presidenta de la Fundació Promediterrània i, per tant, tenia coneixement de les condicions.

L'alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés, reconeixia que sabia de les factures però va ressaltar que no les havien comptabilitzades perquè no estaven d'acord que la Fundació se n'hagués de fer càrrec. I a més segons va destacar Ferrés, des de l'equip de govern ha comunicat per escrit a Ports de la Generalitat el seu desacord i ha advertit a la institució portuària que no pagaria l'import.

En canvi, des de l'ens s'assegura que hi ha silenci per part de l'administració perquè tot i haver reclamat per escrit en reiterades ocasions a la Fundació Promediterrània el pagament del deute contret, mai no ha obtingut cap resposta. Cal recordar que des del grup de CiU de Palamós es va denunciar per una banda l'existència d'un deute de més de 58.400 euros a Ports de la Generalitat i, a més, va reclamar a l'equip de govern de l'Ajuntament de Palamós que incorpori les factures pendents als comptes de la institució "per reflectir una imatge fidel del patrimoni, de la situació financera i dels resultats de la Fundació".

I alhora, qualificaven de "molt greus" els impagaments i reclamaven crear una auditoria externa i així "retornar la transparència i credibilitat" de la Fundació. Quant a les factures que no s'han arribat a comptabilitzar, segons va descriure CiU el 18 de juliol de 2008 s'emet una factura de 6.420 euros i llavors, cada mig any, Ports de la Generalitat passava comptes amb la Fundació; l'última factura emesa va ser al gener d'aquest any, i el valor va ascendir els 7.005 euros.

Una relació de factures que el consistori assegura que no hauria de pagar la Fundació perquè, segons Ferrés, el consistori va arribar a un acord amb Ports per no pagar el lloguer del Museu de la Pesca i, al seu parer, considera que la Fundació tampoc hauria de pagar pel lloguer de l'Espai del Peix "perquè és un equipament important pel municipi i es mereix el mateix tracte que el Museu de la Pesca", va denunciar. Un altre aspecte que Ports destaca a causa de la situació de la Fundació, diu, és que si bé l'any 2010 se li va atorgar una subvenció per valor de10.000 euros per a la celebració del festival Terra de Mar. Aquest ajut mai s'ha ingressat perquè la Fundació Promediterrània no ha presentat la memòria justificativa de la despesa, ni cap factura, justificant o document acreditatiu, asseguren.