La comarca viurà properament algunes de les seves jornades més solidàries amb els afectats pel gran incendi de finals de juliol. Partits benèfics, concerts i subhastes artístiques són alguns desl esdeveniments que hi ha programats per a les properes setmanes. Sota múltiples paraigues, l'objectiu és comú: aconseguir diners per ajudar a recuperar les zones devastades però també per donar suport a aquells que han perdut casa seva i les seves pertinences.

La solidaritat envers els afectats pel foc a l'Empordà ha unit el rugbi català, el Barça, l'USAP de Perpinyà i la ciutat de Figueres amb dos esdeveniments de caràcter esportiu i cultural per recaptar fons. Es tracta de la segona Festa del Rugbi Català amb el partit entre la USAP Perpinyà i l'Stade Toulousain que se celebrarà el proper 15 de setembre a l'Estadi Olímpic Lluís Companys de Barcelona. El president del FC Barcelona, Sandro Rosell, espera aconseguir la "màxima recaptació" per a la comarca, de qui diu voler estar al costat després de la "desgràcia" viscuda amb la pèrdua de vides humanes. L'altre acte és un concert al Teatre Municipal el 8 de setembre el Jardí amb l'actuació, entre d'altres, d'Albert Guinovart i la Coral Antiga.

Els aficionats del rugbi ja poden comprar les entrades per assistir a la Festa del Rugbi Català a través d'Internet (www.usap.cat), que inclourà el partit de la lliga francesa entre la USAP de Perpinyà i l'Stade Toulousain. Tots els diners recaptats aniran destinats als afectats del foc a l'Empordà, que va cremar aquest juliol més de 13.000 hectàrees i va causar la mort a quatre persones. El lema escollit és "Tots per l'Empordà". Rosell va reconèixer ahir durant una visita a la comarca la bona feina feta per part de tots els cossos que van participar en les tasques d'extinció. Davant aquell episodi i per tal de contribuir a la recuperació, el club ha posat a disposició dels organitzadors de la festa tots els mitjans disponibles per donar a conèixer aquest esdeveniment per tal d'intentar "omplir" l'estadi. Durant l'acte de presentació, el president del club de Perpinyà, Paul Goze, va assegurar també que cal fer tot el possible per ajudar els damnificats i va desitjar que l'esdeveniment esportiu esdevingui la "gran festa del rugbi".

La jornada a l'Estadi Olímpic Lluís Companys començarà al voltant del migdia i finalitzarà a última hora de la tarda. A dos quarts d'una es disputarà un partit entre la selecció de la Catalunya Nord i la de la Catalunya Sud (sub-12). A les tres es farà el partit entre la USAP i el Tolosa i a les cinc jugarà la selecció catalana i la selecció d'Andorra en la categoria sènior A. A l'esplanada i a partir del migdia, també hi haurà activitats per a un públic infantil.

L'alcalde, Santi Vila (CiU), va agrair el gest del club afirmant que era "reconfortant" veure com les institucions se sumen a la causa. I ho va definir com un acte de "patriotisme del bo". Al seu entendre, el Barcelona ha entès que a l'Empordà hi ha hagut problemes, s'hi ha interessat, ha visitat la zona i s'ha implicat en la seva recuperació. Pel que fa al concert que tindrà lloc al Teatre Municipal el Jardí el proper 8 de setembre, el consistori va avançar que l'esdeveniment comptarà amb l'actuació d'Albert Guinovart, la Coral Antiga i l'arpista Abigaïl Prat. L'acte també tindrà la participació de la periodista Mònica Terribas.

Una subhasta benèfica

Aquí, però, no acaba la programació solidària a la comarca. La Galeria El Claustre i la plataforma #FocEmpordà, amb la complicitat dels de cinquanta artistes, subhastaran el proper 22 de setembre fins a 50 obres d'art al Cercle Sport de Figueres. Tal i com va avançar aquest diari fa unes setmanes, l'acte solidari comptarà amb una inauguració prèvia aquest divendres a les vuit del vespre a la galeria El Claustre de Figueres on es podran veure les obres que hi participaran. El preu de sortida serà inèdit i igual per a tots: 100 euros. D'entre els nombrosos artistes de renom que fins a última hora s'han anat adherint a l'acte hi haurà Ministral, Roura, Cuixart, Isern, Pujolboira, Huedo o Koyama.

Els beneficis serviran per restituir l'entorn cremat, fer front a les pèrdues o impulsar projectes de prevenció, entre d'altres. Es dipositaran al compte que el Consell Comarcal, que també participa en la iniciativa, ha obert per anar recollint els fons que es recopilen en els diferents actes que s'estan duent a terme a la comarca. El responsable de les galeries que El Claustre té a Girona i Figueres, Marià Mascort, va explicar que l'actuació ha rebut una gran acollida entre el sector artístic de la zona però també d'altres punts. "Hi haurà artistes empordanesos però també d'altres punts de Girona, de tot Catalunya i també de Madrid", va explicar. Alguns d'ells, va dir, no han exposat mai aquí.

L'associació cultural Projecte Desat'Art també ha organitzat múltiples actes solidaris. Aquest dissabte a Terrades es va inaugurar una mostra col·lectiva amb una trentena d'artistes de diferents punts del país al Restaurant Hotel Spa de Terrades, una de les zones afectades pel foc de juliol. L'exposició podrà veure's fins al proper 10 d'octibre i s'afegirà als actes que l'entitat ha organitzat pel proper 15 de setembre. A les vuit del vespre oferiran una xerrada cultural a càrrec del seu director, Carles Castellnou, on es presentaran els artistes participants en l'exposició de pintura i fotografia així com la selecció de paraigues pintats que s'han exposat a Milà.

Durant un petit bufet, es farà una desfilada de models amb joies i complements de la creadora empordanesa Roser Martínez. Finalment, s'ha organitzat una petita subhasta amb unes cinc obres que alguns artistes han donat i joies. Aquests actes coincidiran amb els que Els Amics de Terrades també han organitzat durant el cap de setmana del 14 al 16. Un dels membres, Xavi Tejeda, va explicar que s'han programat múltiples activitats per a tots els públics. Els diners que es recullin d'aquests actes aniran directament a ajudar a daminificats del municipi a través d'una llista que ha elaborat el consistori. Tejeda afirma que el Consell Comarcal ja s'està fent càrrec dels projectes per a la recuperació del territori. Precisament, els donatius per ajudar la comarca no han parat de créixer en les darreres setmanes. En aquests moments, a la web del Consell hi consta que s'han recollit fins a 14.795 euros, entre particulars (1.485 euros), empreses (423,78 euros) i esdeveniments múltiples (12.887,19 euros). També el projecte endegat per la Iaeden-Salvem l'Empordà "Foc al Cor" segueix recollint fons a través de la plataforma de micromecenatge Verkami. Es van proposar arribar fins als 13.000 euros, aproximadament un euro per hectàrea cremada. En aquests moments, però, i a vuit dies que es tanqui la iniciativa, n'han aconseguit reunir 5.765.