L'Agència de Salut Pública està investigant vuit casos de legionel·losi que es van declarar la setmana passada a Blanes. Encara hi ha hospitalitzades tres dels afectats, un a l'hospital comarcal de Blanes, un altre a l'hospital General de Granollers i el darrer, a la Unitat de Cures Intensives de l'hospital Josep Trueta de Girona.

Els afectats per aquest brot de pneumònia per legionel·la són tres turistes holandesos: dos homes de 59 i 67 anys i una dona de 58 anys; una dona letona de 62 anys, un veí de Blanes de 54 anys i tres homes residents a la demarcació de Barcelona de 48, 81 i 82 anys. En un primer moment, segons va informar el departament de Salut, els afectats van rebre assitència a l'Hospital Comarcal de Blanes, a l'Hospital Sant Joan de Reus, a l'Hospital General de Granollers i a l'Hospital de la Vall d'Hebron.

Si bé encara s'està investigant on es troba el focus, el que està clar és que els tres primers casos declarats de legionel·losi eren els turistes holandesos, que es trobaven allotjats al càmping la Masia que es troba al carrer Colom, a la zona coneguda com la dels càmpings de Blanes. Si bé es va intentar parlar amb un responsable de l'establiment, en tancar l'edició, no va ser possible establir-hi comunicació.

Fruit d'això, immediatament els tècnics van centrar les investigacions en les instal·lacions d'aquest càmping, on van fer tractaments preventius en els mòduls dels sanitaris i en una piscina. Però després, els tres següents casos que van aparèixer van ser de persones que residien en habitatges al mateix municipi, la qual cosa va fer ampliar la zona d'investigació.

Buscant el focus

Divendres a la tarda, els tècnics van prendre les darreres mostres en torres de refrigeració de dues empreses del municipi properes al càmping i segons Salut, durant el cap de setmana s'han fet les anàlisis corresponents, els resultats de les quals probablement permetran concloure l'origen de l'afectació. En tot moment s'ha comptat amb la col·laboració de l'Ajuntament de Blanes per dur a terme les mesures de control. L'alcalde de Blanes Josep Marigó (PSC) destacava ahir que en tot moment s'havia treballat amb Salut i seguint els protocols establerts en casos de pneumònia per legionel·la.

Salut recorda que la legionel·losi no es tramet per contacte de persona a persona; es pot beure sense cap perill l'aigua d'abastament públic, es pot fer serveir tant per la higiene personal com per cuinar i finalment, destaca que es poden ingerir aliments rentats amb aigua.