Els alumnes de l'escola Josep Madrenys de Vilobí d'Onyar van viure ahir un inici de curs convuls. En comptes de fer l'àpat del migdia en el menjador escolar, més de 60 nens i nenes van haver de menjar en un espai habilitat en el pub nocturn i restaurant Mític de la població selvatana. L'arrel del problema? El desacord existent entre el Consell Comarcal de la Selva i l'AMPA amb l'empresa que ha d'oferir el menjar als alumnes.

"Fa cinc anys es va fer un concurs públic pel servei de menjador, que va guanyar Scolarest. Ara hem fet una pròrroga fins que es prepari un nou concurs per al curs vinent", va explicar el gerent del Consell, Joan Burjachs. L'AMPA de Vilobí, però, no està conforme amb el servei que ofereix aquesta empresa "per la qualitat del menjar, el preu i la manca d'una assegurança per als nens", va comentar Carles Fité, president de l'AMPA de Vilobí. Aquesta va decidir per aquest curs buscar una nova empresa pel menjador escolar. Espais de Lleure ofereix el menú diari per 5,65 euros, 45 cèntims més barat que el servei de Scolarest.

A l'escola de Vilobí hi ha més de 300 alumnes, uns 160 dels quals utilitzen el menjador tot l'any. Ahir al matí, només tres estaven inscrits en la llista d'Scolarest. La resta dels pares havien decidit que per als seus fills el millor servei és el de l'empresa proposada per l'AMPA. No obstant això, Espais de Lleure no va poder entrar ahir dins l'escola a conseqüència de la prohibició del Departament d'Ensenyament i la presència de Mossos d'Esquadra. Davant aquesta situació, l'AMPA va dur a terme un pla alternatiu. Els voluntaris de l'associació van poder treure al migdia del centre més de seixanta nens i nenes d'educació infantil i primària per dur-los a menjar a la terrassa del pub Mític, que fins que es trobi una solució ha cedit l'espai a l'AMPA. Tots els alumnes desplaçats tenien el permís dels pares per sortir del centre. N'hi va haver 21, però, que es van haver de quedar dins el centre i menjar el menú d'Scolarest perquè l'AMPA encara no havia rebut el permís de sortida per part dels pares.

A dos quarts d'una del migdia els alumnes van començar a sortir de les aules. Els que marxen normalment a dinar a casa ho van fer sense cap problema. I els que utilitzen servei de menjador van ser separats en grups depenent de si podien sortir del centre o no. Els que tenien el permís van ser conduïts, en dos torns, per pares que exercien de monitors fins a l'espai habilitat a la terrassa del bar, a uns 500 metres de l'escola. "És patètic que passi això. Preferiria que no hagués passat res però l'administració ens està posant totes les traves que poden. El Consell no vol cedir els menjadors", va dir Fité. "Ara hi ha molts pares col·laborant perquè és el primer dia i tot és molt més caòtic, però després hi haurà monitors de l'empresa", va afegir.

Segons el mateix Fité, aquesta situació s'allargarà "depenent de les actuacions del Consell". Però la resposta del gerent Joan Burjachs és que "fins ara la gestió és nostra. Són les AMPA qui han volgut trencar aquesta dinàmica. El Consell Comarcal no canviarà res. ?Se?guirem prestant el servei als nens que hi hagi al menjador".

El director dels Serveis Territorials d'Ensenyament, Albert Bayot, va afirmar que el Departament "ha intentat intervenir. El Consell té les competències delegades i és qui decideix" i no va amagar que la situació li preocupa perquè "la direcció del centre es troba amb l'embolic". La directora de l'escola Josep Madrenys va evitar fer declaracions.