El Consorci Forestal de Catalunya va destacar que gairebé el 90% de la recol·lecció de pinyes i pinyons que es fa al territori català es fa de forma "incontrolada i il·legal". Pel que fa a aquesta temporada, l'organització preveu una davallada greu en la recopilació d'aquests fruits secs en comparació amb l'any passat. "Parlem de xifres molt altes, gairebé la totalitat del que es recull no es comercialitza correctament", va explicar el secretari general del Consorci ?Forestal de Catalunya, Joan Rovira.

L'entitat va explicar que després d'anys de treball amb el Departament d'Agricultura de la Generalitat, han creat una proposta conjunta per regular la recollida de pinyons i que s'implantarà a partir d'aquest proper mes d'octubre. "No es pot concretar les xifres perquè es tracta d'un sector incontrolat però gairebé la totalitat del que es recull no es comercialitza de forma regulada", va destacar el secretari general del Consorci Forestal de Catalunya, Joan Rovira.

La temporada de recol·lecta de pinyons comença el proper mes de novembre però des del ?consistori van destacar que, des de fa anys, s'ha detectat que es comença a collir les pinyes abans de temps, quan el fruit no està madur, i això perjudica el sector.

A més, van ressaltar que es? preveu una davallada del nombre de pinyes i pinyons a causa de les condicions meteorològiques que hi ha hagut durant aquests últims mesos.

"Hem estat treballant des de fa anys perquè es pugui regular d'alguna manera la recollida de ?pinyes, controlar-ho, comercialitzar-ho correctament i que es pugui saber les xifres concretes", va assenyalar Rovira. Segons el secretari general, després de diverses reunions amb el Departament d'Agricultura, està previst que s'implanti una nova proposta legislativa en aquest àmbit a partir del mes d'octubre, abans de començar la temporada.

"La nova llei obligarà a recollir una firma i una autorització per part del propietari perquè es pugui saber d'on prové el producte, qui l'ha recollit i sancionar els infractors", va assenyalar Rovira. En aquest sentit, segons el secretari general només hi ha tres empreses a tot Catalunya que comprin els pinyons.

Actualment, segons la Generalitat, a les comarques gironines hi ha sis llicències concedides a empreses i 315 a individuals per recollir pinyes des de l'1 de ?novembre i fins al 15 de juny però ningú garanteix que la recollida es porti a terme correctament, on toca i amb el permís del propietari. Aquesta regulació també permetria evitar els furts d'aquests fruits secs que ha augmentat en els últims anys.