Aigua de mar molt calenta, estiu molt calorós amb tres onades de calor, una al juny i dos a l'agost, i molt poques pluges resumeixen el que ha estat el temps entre gener i agost a Catalunya, segons va explicar ahir Antonio Conesa, delegat de l'Agència Estatal de Meteorologia a Catalunya (AEMC).

Conesa va destacar en el balanç del temps del tercer trimestre d'aquest any que l'aigua del mar ha estat a Catalunya més calenta aquest estiu que en els últims 40 anys. A més, va afegir que la temperatura de l'aigua, segons els valors de referència presos cada dia en tres profunditats diferents. Un dels punts d'estudi va ser l'Estartit, on va arribar a 26,1 graus el 26 d'agost, mentre que a Tarragona i Barcelona, on només es va fer un mesurament, van ser 27, per l'onada de calor, els pocs núvols i el poc vent que va deixar l'aigua freda al fons.

Segons les dades de l'AEMC, el trimestre juny-agost de 2012 ha estat extremadament càlid a Espanya, amb unes temperatures mitjanes que van arribar als 24 graus, un fet que suposa 1,7 graus més que el valor mitjà normal establert entre 1971 i l'any 2000, i que ha estat el quart més calorós des de 1961, després dels anys 2003, 2005 i 2009. A Catalunya, la temperatura mitjana ha estat de 22,3 graus, una de les més altes dels últims 70 anys, un valor similar al de 2009, però inferior al de 1994 i 2003, i el trimestre va començar amb un juny extremadament càlid, amb 2,9 graus de més respecte a la temperatura habitual. El mes d'agost va ser extremadament càlid, amb 24 graus, uns 2,5 per damunt de la normalitat, una calor que els últims 70 anys només es va superar el 2003.

Respecte a les pluges, les precipitacions mitjanes de l'estiu a Catalunya han estat un 54% menys d'aigua dels valors normals, i només els estius del 1991 i 1994, dels últims 70 anys, van ser més secs que l'actual.

Només ha plogut amb valors normals a comarques del Pirineu occidental i a zones aïllades de l'Empordà, el Garraf i el Baix Llobregat, però les precipitacions es consideren molt deficitàries en àmplies zones de les províncies de Girona, Tarragona i Barcelona. Els registres de precipitació més elevats d'aquest estiu s'han donat en l'entorn de la Vall d'Aran, amb 320,3 litres/m2. D'altra banda, a les comarques de la Garrotxa i el Ripollès les precipitacions van superar puntualment els 160 litres/m2.