La Federació de Treballadors de l'Ensenyament del sindicat UGT (FETE-UGT) ha denunciat davant els jutjats la nova modalitat de contractació del Departament d'Ensenyament per a professorat interí que cobreixen substitucions, limitant-los els contractes a les hores de classe.

Tant pel que fa als mestres de Primària com al professorat de Secundària, FETE-UGT ha decidit recórrer a la via judicial perquè considera que "la mesura de reduir jornada i salari al substitut docent és perversa".

D'altra banda, els sindicats educatius majoritaris tenen a punt un recurs contenciós administratiu que presentaran al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), en aquest cas contra la decisió d'Ensenyament de no nomenar interins al juliol tot i haver treballat nou mesos el curs passat, tal com constava en un acord signat per l'administració i els representants sindicals.

Aquesta acció es formalitzarà després d'estudiar totes les respostes de la Generalitat als recursos de reposició individuals presentat pels docents afectats. A l'hora de denegar aquests recursos, el Departament d'Ensenyament s'ha basat en l'Estatut Bàsic de l'Empleat Públic, que permet suspendre acords sindicals per raons pressupostàries i no considerar la retroactivitat de l'acord de Govern "davant d'uns drets que s'han generat durant el curs 2011-2012". Així ho apunten els serveis jurídics d'Ustec·STEs, que confia en el pes de la unitat sindical davant dels magistrats.

En canvi, la decisió de denunciar les noves modalitats de contractes laborals per a les substitucions l'ha pres FETE-UGT en solitari. Aquest sindicat rebutja que els contractes excloguin, d'una banda, les tasques de vigilància i esbarjo pel que fa a les escoles d'educació Infantil i Primària, i les guàrdies i altres vigilàncies als centres de Secundària; i, d'altra banda, que tampoc contemplin les reduccions lectives de direcció i coordinació dels titulars de les places que es cobreixen. Entre d'altres acusacions, FETE-UGT retreu al Departament d'Ensenyament de la Generalitat que recorri a "mà d'obra barata".

La delegació gironina del sindicat Ustec·STEs va celebrar ahir el Dia inter-nacional de les Llengües llegint el manifest titulat "Enllaçats, no acatem", amb el qual es defensa la unitat territorial del català. La lectura va ser una acció reivindicativa repetida arreu del país i, entre altres afirmacions, el mani-fest remarcava que "cal reivindicar la unitat territorial" perquè "s'entengui que els atacs que pateix una part del territori, afecten tot el domini lingüístic".