L'any 2007 el Consorci Forestal de Catalunya va detectar dos focus de leptoglossus occidentalis, una mena d'escarabat que s'alimenta de la saba de les pinyes en procés de formació, a les comarques del Baix i l'Alt Empordà. El consorci ha explicat que, avui en dia, aquesta plaga procedent dels Estats Units ja s'ha escampat - en menor o major grau d'afectació- arreu de les comarques catalanes. Aquest insecte, conjuntament amb els furtius, és una gran amenaça pel futur dels pins pinyoners i un motiu de preocupació per als propietaris forestals. "Creiem que no hi ha una cap zona de Catalunya lliure d'aquest insecte", ha assegurat el responsable de l'àrea tècnica del Consorci Forestal, Josep Maria Tusell.

El Consorci Forestal de Catalunya és una entitat privada, sense ànim de lucre, formada per diversos propietaris forestal d'arreu de les comarques catalanes i que promou la gestió forestal sostenible i dóna suport als empresaris d'aquest sector. Ara fa cinc anys, aquesta entitat va explicar que s'havien detectat dos focs de l'insecte leptoglossus occidentalis a les comarques gironines de l'Alt i el Baix Empordà.

Aquest insecte, una mena d'escarabat, no està tipificat com a plaga pel Departament d'Agricultura del Govern però des del Consorci asseguren que es tracta d'una espècie invasora que ja ha afectat als pins d'Itàlia i Portugal. L'insecte provoca que les pinyes no creixin i, normalment, presenten un color més fosc del normal.

"Quan vam detectar aquests casos el Departament de Sanitat Forestal va començar a fer un seguiment de la plaga en aquests punts i arreu del territori", ha explicat Tusell. Segons el responsable de l'Àrea Tècnica del Consorci Forestal de Catalunya, els empresaris forestals estan "preocupats" perquè a més de la recollida il·legal de pinyes - més del 90% es fa sense el consentiment dels propietaris- se suma aquesta plaga que deixa les pinyes buides i sense pinyons. "Els propietaris inverteixen en la recollida i no obtenen cap rendiment", ha explicat Tusell.

L'insecte s'alimenta de la saba de les pinyes i les deixa buides

Des del Consorci expliquen que és "inviable" saber la quantitat d'arbres afectats - de les 50.000 hectàrees de pinyer que hi ha Catalunya- per aquesta plaga però que, la sensació de tots els empresaris és que "no hi ha cap zona de Catalunya lliure d'aquest insecte", han afirmat. "Hi ha diversos graus d'afectació perquè aquest escarabat perforador pot buidar tota la pinya o només ocupar un petit espai", ha ressaltat Tusell. No obstant això, des del punt de vista dels propietaris, actualment els marges de beneficis són molt justos i si les pinyes no estan totalment carregades de pinyons, els costos de la recollida són molt alts i, sense els quilos necessaris de pinyes, l'explotació no és rendible.

Segons l'enginyer forestal del Consorci, de mitjana s'acostumen a recollir 570 quilos de pinyes per hectàrea que normalment es venen entre 0,3 i 0,6 euros el quilo, depenent de la temporada. Normalment un quilo de pinya verda, unes 3 o 4 pinyes, són 155 grams de pinyons amb closca i entre 35 i 45 grams de pinyons pelats. "Cada tres o quatre anys acostuma a haver-hi una fructificació superior, el doble de la mitjana, però aquest insecte pot fer disminuir els beneficis", ha apuntat Tusell.

Segons el responsable el principal problema al qual s'enfronten els propietaris forestals és la recol·lecció il·legal tot i que estan treballant per aturar i controlar la plaga. "Portem anys treballant perquè el Govern promogui una normativa que reguli la recollida però no en farem res d'això si els beneficis de recollida no repercuteixin directament en l'empresari com a conseqüència d'aquesta plaga", ha conclòs Tusell.