El regidor d'Educació de Lloret de Mar, Ignasi Riera, no dimitirà pel cas del monitor Josep Castiella. Així ho van anunciar ahir tant el regidor com l'alcalde, Romà Codina, acompanyats per gran part del Govern municipal. Riera va explicar que ha posat el seu càrrec a disposició de l'alcalde, després de la petició de dimissió que li ha fet tota l'oposició -que té majoria en el plenari-, però Codina no l'ha acceptat. I tots dos van defensar-se davant dels mitjans de les crítiques que han anat rebent els darrers dies i van justificar que l'Ajuntament sempre ha actuat després que ho fes el jutge i "no abans". A més, van afirmar que "legalment" no podien trencar abans el contracte amb l'empresa del monitor.

El regidor Riera ha estat aquests darrers dies el punt de mira de totes les crítiques pel cas del monitor acusat d'abusos, pornografia infantil i agressió sexual a menors, després que Castiella hagi ingressat a presó. Riera va defensar que es tracta d'un "cas policial i judicial" i que l'Ajuntament ha d'actuar sempre després que actuïn policies i jutjats. "L'Ajuntament no imparteix jutícia ni investiga. No pot actuar abans que la policia i el jutge. Sempre actua després", va comentar el regidor i per això no podia trencar el contracte que quedava amb el monitor, va justificar.

Segons va explicar Riera, quan es va conèixer la detenció de Castiella i el jutge li va decretar una ordre d'allunyament, l'Ajuntament va adoptar les mateixes mesures: l'ordre d'allunyament a 500 metres i es va decretar "la rescissió de tots els serveis que prestava aquesta empresa i aquesta persona". Es tractava d'una desena de ?con?tractes per obra i servei que tenia el monitor amb el consistori. I a partir d'aquell moment, l'Ajuntament va decidir no contractar-lo més.

Així, doncs, l'única relació contractual que es va mantenir era la gestió dels punts d'informació juvenil (Puntet i Puntet de Fenals), uns serveis per a joves de 14 a 30 anys, va destacar Riera. L'empresa de Castiella havia guanyat al gener un concurs públic i el servei era per a dos anys. Riera va justificar que legalment l'Ajuntament no podia trencar aquell contracte.

Així, en un primer moment, l'Ajuntament va intentar una cessió del contracte a una tercera empresa, però Castiella no la va fer, malgrat les pressions del consistori, segons va explicar el regidor. La cessió s'havia de fer a partir de l'1 de juny, un cop consumit un 20% de la vigència del contracte.

Tot el cas, però, va fer un "tomb" quan a principis de setembre es coneix l'existència d'un vídeo, on apareixia l'acusat fent una fel·lació i masturbant un menor. Arran d'aquesta prova, la jutgessa va endurir la imputació d'abusos a agressions sexuals i el va citar a declarar de nou. Això, segons Riera, "va generar alarma social i va donar la força a l'ajuntament" per rescindir l'últim contracte que quedava de l'empresa de Castiella. Segons Riera, abans no hi havia prou alarma social. El contracte es va trencar el passat 17 de setembre.

Finalment, Riera va destacar que durant tots els mesos que el contracte seguia vigent "no hi va haver cap risc" per als menors, perquè Castiella no hi anava, sinó que eren tres monitors de la seva empresa que feien el servei. "Els fets denunciats han estat produïts a les escoles i cases particulars. No hi ha cap que s'hagi produït en dependències municipals", va afegir.

Codina critica el Millor

Per la seva part, l'alcalde de Lloret, Romà Codina, va donar el seu ple suport a Riera destacant que porta més de 9 anys a l'Ajuntament amb diferents tasques i va criticar la utilització política "fastigosa" que s'ha fet del cas "per desgastar el govern". "Vull fer una reprovació absoluta del grup del Millor" per la utilització que ha fet. "He portat el tema de forma populista, demagògica i hipòcrita i m'atreviria a dir que feixista de manual, però és el seu problema i la seva manera d'actuar", va manifestar Codina. I va afegir que no entén la postura dels altres grups -PSC, ICV i PP-, perquè en el darrer ple s'hi van mostrar en contra de la utilització del tema.

Sobre el cas, Codina va explicar que en la única reunió que va tenir amb els pares a principis d'estiu, aquests li van demanar que s'emetés l'entrevista que va vetar el Consell de la Ràdio; que es continués amb l'ajuda psicològica que havia ofert l'ajuntament; i que es canviessin d'escola alguns dels nens afectats per tal d'allunyar-los de l'entorn on van ser agredits. Segons va explicar l'alcalde, l'entrevista es va emetre ahir i el suport als pares s'ha seguit donant. I va afegir que els nens dels pares que ho van sol·licitar ja han estat canviats d'escola i han començat el curs al nou centre escolar.