Sota el pretext que a les comarques gironines hi ha hagut darrerament un elevat nombre de casos urbanístics que han acabat en sentències desfavorables per als ajuntaments i la Generalitat, en concret la Direcció General d'Urbanisme, aquest organ va mantenir fa poc la primera reunió amb el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya per analitzar aquestes sentències i valorar de quina manera es poden evitar en un futur. La Direcció General d'Urbanisme pretén així evitar mesures com poden ser, per exemple, l'anul·lació per defectes de forma de planejaments generals municipals un cop aprovats per les Comissions Territorials d'Urbanisme.

Sense entrar en detalls ni en casos concrets, el director general d´Urbanisme, Agustí Serra, va explicar ahir que l'objectiu és evitar algunes sentències que es produeixen com a conseqüència de defectes en la tramitació de forma en alguns municipis d'aquest àmbit territorial. Serra va puntualitzar que aquestes "s'arrosseguen des del passat i les sentències són conseqüència d'acords presos ja fa molt de temps i arriben ara". En aquest sentit, va explicar que, en el marc de la redacció del nou reglament d'Urbanisme, la voluntat de la Direcció General és de "fer les coses bé" i intentar establir un diàleg amb el TSJC per ser sensibles a les seves determinacions, alhora que també es puguin explicar "algunes de les posicions que es tenen des de la Comissió a l'hora de prendre segons quin tipus d'acord".

Aquesta primera reunió va ser per poder estudiar les actuals sentències i, com va explicar Serra, veure "de quina manera es pot donar compliment a aquestes sentències". "Hi ha sentències que anul·len planejaments generals i no sempre l'anul·lació suposa reiniciar el procés de nou", va explicar, alhora que va incidir que moltes vegades la tramitació pot ser interpretativa, i que s'ha de deixar "molt clares" aquestes situacions.

El cas de la Bambini

Un dels darrers casos en el que una sentència ha posat en qüestió les decisions urbanístiques de la Comissió Territorial i de l'Ajuntament, en aquest cas de Girona, és el de l'escola Bambini. Precisament, durant la trobada d'ahir de la Comissió d'Urbanisme de Girona es va donar constància de la sentència que obliga tant al consistori com a la Generalitat a pagar una indemnització als promotors de l'escola. El motiu, tal com Diari de Girona, és que al Pla General es va qualificar tot el terreny com a equipament, quan hi havia una part que havia de ser residencial, fet que va ser impugnat pels promotors, a qui el Tribunal Suprem va donar la raó.