El grup municipal d'ICV-Independents per Banyoles -a l'oposició- reclama aturar el projecte urbanístic de Sota Monestir, promogut per l'equip de govern, i el qüestiona amb dinou al·legacions que va presentar ahir a la tarda; cosa que va fer al carrer -aixoplugats al portal de l'ajuntament per la pluja- en comptes de fer-ho en una sala municipal, tal com tenia previst, perquè l'equip de govern els va denegar el permís.

La majoria d'al·legacions es corresponen a temes urbanístics i a afectacions al paisatge i als ecosistemes, tres a qüestions patrimonials, dues a mobilitat, dues més a aspectes econòmics i una a l'àmbit social. El document, que s'estén 37 pàgines, l'ha elaborat el grup municipal d'Iniciativa, amb la col·laboració de gent del municipi, i l'ha revisat una advocada urbanista de Barcelona -tal com va apuntar el portaveu del grup, Joan Luengo. El termini per al·legar es tancarà el proper 13 d'octubre.

Luengo va destacar que totes les al·legacions estan basades en la mateixa documentació presentada pel projecte Sota Monestir -aprovat de manera inicial al juny-, en l'informe sobre mobilitat que va elaborar el RACC, el Pla director urbanístic, el Pla general d'ordenació urbanística, els precatàlegs de patrimoni i diversos informes d'entitats ecologistes.

El representant d'ICV a Banyoles va explicar que «l'única opció que plantegem és aturar el projecte perquè hi ha errors molt greu», el principal dels quals va afirmar que es troba en el mateix POUM -aprovat el 1984- perquè, tal com es desprèn del mateix document, «està caducat». Joan Luengo va argumentar la petició d'aturar el projecte en què «no hi ha catàleg de patrimoni, ni un pla de mobilitat» o en què «cap informe diu què s'haurà de fer a la riera Canaleta, l'únic connector entre l'estany i el Terri». A això, el portaveu ecosocialista va afegir que «els propietaris hauran de pagar una carretera que la faran servir tots els banyolins i que s'hauria de pagar entre tots». Per aquestes raons, va dir que «la nostra intenció és aturar-ho» i que defensen «els propietaris afectats, la ciutadania en general, per defensar un espai únic, i el propi Ajuntament, perquè ell mateix diu que el POUM està caducat».

Sense permís per usar una sala

ICV volia presentar les al·legacions al consistori, però aquest els va denegar el permís argumentant que convocar una roda de premsa «excedeix de les finalitats de reunió i rebuda de ciutadans» que tenen els despatxos del grups municipals a l'ajuntament. Així ho va explicar Luengo, qui va anunciar que estudiaran mesures legals al respecte.

Joan Luengo es va mostrar sorprès perquè l'alcalde, Miquel Noguer (CiU), «consideri el POUM com una mena de puzle que es fa a mida», en reacció a unes declaracions recents en les quals assegurava que l'aprovació de Sota Monestir suposarà avançar en el Pla General. «Així no es fa un POUM», va concloure.