Els ramaders de la Federació d'associacions de criadors del cavall Pirinenc van reclamar 160.000 euros al conseller d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural, Josep Maria Pelegrí. Es tracta d'uns ajuts destinats a diferents accions de manteniment d'aquesta raça autòctona, alguns pendents des de l'exercici del 2010. Els criadors tenien penjades pancartes a les baranes dels corrals que exposaven "Aquest és el moment que tenim: el Departament d'Agricultura ens deu 160.000 euros".

Despres d'haver escoltat els criadors el conseller va declarar "M'he trobat amb uns senyors que són els responsables de les eugues i dels cavalls". Va afegir: "estan enfadats perquè la Generalitat els deu una sèrie de diners" El conseller va atribuir els retards a "les tensions de tresoreria de la Generalitat", per les quals va demanar disculpes.

Va aprofitar per criticar declaracions de la candidata del Partit Popular, Alicia Sánchez Camacho, referents a la possibilitat de pèrdua dels ajuts europeus destinats a la ramaderia i l'agricultura en cas d'independència. "Hi ha uns processos que estan en marxa en aquests moments en el nostre país. Processos que seran llargs. Que creen moltes incerteses i incomprensió. Demano que hi hagi serenor i sobretot que no se sembri la por davant dels micròfons i de les càmeres", va dir. El conseller va recordar que és l'Estat Espanyol l'ens que negocia la Política Agrícola Comuna (PAC) (2014-20) i en conseqüència el responsable que els diners de la PAC es puguin repartir en el període 2014-20.

Exigències de la UE

L'organitzador de la Fira Ramadera, Joan Pastoret, va lamentar els problemes de la Federació d'Associacions de Criadors del Cavall Pirinenc. A part del deute de la Generalitat, segons ell, els criadors tenen problemes per culpa de les exigències burocràtiques de la Unió Europea. En referència al sector equí en general, Pastoret va lamentar que els animals es venguin a menys de la meitat del preu que se'n pagava fa 30 anys i que en canvi el preu del farratge pugi. Va explicar que "a les altres fires que hi ha hagut, com la de l'altre dia la dels mulats d'Espinavell, no es va vendre". Va considerar que "el pagès està una mica desanimat, perquè a més que li ha costat d'engreixar-lo, ara se l'ha de quedar". Va definir el 2012 com un any difícil per la manca de pluges. Va recordar que els ramaders només van poder fer una dallada, en comptes de les dos que feien cada any i que, en conseqüència, han hagut de comprar més farratge. Tot i això va destacar l'elevada participació a la fira. Tant de públic com de ramaders. La fira, també, va servir per difondre els beneficis de la biomassa.

A més de la mostra de bestiar, ahir va tenir lloc la Fira del Dibuix. Tot i la pluja, unes 80 parades es van estendre sota els porxos de la plaça Clarà i sota una carpa de davant dels Escolapis. Els organitzadors van valorar que tot i ser inferior a la de l'any passat, la participació havia estat positiva. Van argumentar que un 80% dels expositors eren de fora de la ciutat i que malgrat el mal temps i la crisi havien participat.

Els esdeveniments firals relacionats amb el dibuix tindran contisnuïtat avui a través de la taula rodona titulada "Dibuixant l'actualitat". La xerrada serà moderada per en Biri, ninotaire i dibuixant de còmics d'Olot. La Fira continuarà durant tot els cap de setmana amb activitats i mostres al centre.