Cada any en vénen més, s'allotgen més en els hotels espanyols i la seva despesa és superior a la mitjana. Tots els indicadors així ho demostren: els turistes russos s'han colat entre les primeres posicions pel que fa a estrangers que visiten Espanya. El turisme rus està pujant el rànquing de visitants. Mes a mes totes les estadístiques de conjuntura turística destaquen els importants avenços del mercat emissor rus, que ja ha superat el 2012 la barrera del milió de visitants, i això sense que hagi acabat encara l'any.

Segons l'última enquesta de moviments turístics en fronteres (Frontur), en els nou primers mesos de l'any Espanya va rebre 1.052.472 turistes russos, un 40,1% més que en el mateix període del 2011 i el 2,2% dels visitants ?estran?gers que van visitar Espanya fins al setembre.

I és que, en només dos anys, s'han duplicat les arribades de turistes russos, ja que en el període gener-setembre de 2010 van arribar al voltant de 500.000. Només al setembre, Espanya va rebre 191.102 turistes procedents de Rússia, un 55,9% més que en el mateix mes del 2011 i el 3,1% del total, de manera que es posiciona com el setè mercat emissor.

No obstant això, pel que fa a pernoctacions hoteleres, Rússia escala posicions fins al tercer lloc, avançant a mercats tradicionals com França i Itàlia. Al setembre, Rússia va registrar un augment del 37% fins a 1,4 milions de pernoctacions, un 6,44% del total.

L'estada mitjana també va ser superior a la d'altres mercats: una mica més d'una setmana, davant els 2,95 dies dels turistes francesos, 3,62 dies dels italians, 5,9 dies dels britànics i 6,3 dies dels turistes alemanys.

Alt nivell adquisitiu

Una de les principals característiques amb què es lliga el turisme rus és el seu alt nivell adquisitiu. Segons l'última enquesta Egatur, entre gener i agost de 2012 es van deixar 1.331 milions d'euros, amb una despesa mitjana diària de 161 euros (per sobre dels 107 euros de mitjana que va gastar el turista estranger) i amb una despesa total mitjana per persona de 1.546 euros, enfront dels 956 euros de mitjana del visitant forà. "Espanya s'ha convertit en destí privilegiat per a la classe mitjana russa", va resumir aquesta setmana, en un esmorzar informatiu a Madrid, l'ambaixador de Rússia a Espanya, Yuri Korchagin.

D'acord amb fonts de l'operador turístic Natalie Tours, líder del sector amb una quota de mercat del 40% de la turoperació russa a Espanya, el turista rus "és de classe mitjana i treballadora". "Cal trencar el tabú sobre el turista rus, que es creu que és un turista ric i malgastador", apunten. "En realitat han d'estalviar moltíssim durant tot l'any", asseguren.

La Costa Brava, preferida

Les seves destinacions prioritàries a Espanya són la Costa Daurada i la Costa Brava, totes dues a Catalunya, segons Natalie Tours, que el 2011 va gestionar l'arribada de 200.000 turistes russos a Espanya. Tanmateix, afegeixen, "és destacable" el progressiu increment que han registrat les Illes Balears i l'arxipèlag canari.

Una altra zona en auge és la Costa del Sol, on el Patronat de Turisme de la Costa del Sol ha dissenyat un programa per atraure en els propers mesos més turistes russos, un mercat que defineix com a prioritari. Per al president de la Confederació Espanyola d'Hotels i Allotjaments Turístics (Cehat), Juan Molas, un dels factors que ha contribuït de manera decisiva a l'enlairament del turisme rus va ser quan es va començar a volar des d'altres ciutats a més de Moscou.

Segons Natalie Tours, la ciutat espanyola amb més enllaços amb Rússia és Barcelona, des d'on es vola a 16 destins, entre ells Moscou, Sant Petersburg i Ekaterinburg, coneguda com la capital dels Urals.

Però, a més, des de Moscou s'operen vols a Almeria, Alacant, Màlaga, Tenerife Sud, Eivissa, ?Girona, Palma de Mallorca i ?Madrid; des de Sant Petersburg, ?segona ciutat més poblada del país, a Palma de Mallorca, i des d'Ekaterinburg, a Tenerife Sud i Palma de Mallorca. "Hi ha vegades que tenen més hores de vol intern que fora del país", assenyalen des de Natalie Tours.