La Candidatura d'Unitat Popular (CUP) va presentar un manifest signat per 116 intel·lectuals en suport d'una alternativa independentista i d'esquerres. La CUP va donar a conèixer el manifest nacional de suport al seu partit amb el títol "Per una alternativa independentista i d'esquerres als Països Catalans", i entre els seus signants s'hi troben l'arqueòleg Eudald Carbonell, l'exlacalde de Salt, Salvador Sunyer, el cantautor Feliu Ventura i el dirigent de l'esquerra abertzale, Pernando Barrena.

La candidatura ha aconseguit, de moment, el suport de 117 persones, entre les quals també hi són noms com el del cantant d'Obrint Pas, Xavi Sarrià; el del component del grup Gossos, Oriol Farré; el del catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), Pere Solà o el de l'activista pel dret a l'habitatge, Marta Afuera.

Totes aquestes persones, segons consta en el manifest, reclamen la necessitat d'una candidatura que presenti un projecte polític, social i econòmic alternatiu que en primer lloc "reivindiqui el conjunt dels Països Catalans com a marc nacional i que garanteixi la incorporació d'aquesta perspectiva territorial en el debat sobiranista".

A més, es demana que el procés polític i el debat sobre la construcció nacional siguin capaços "d'aglutinar esforços cap a la creació d'un pol popular i d'esquerres" que garanteixi els drets bàsics i s'encamini cap a una democràcia autèntica.

Finalment, es reclama que basi la seva acció institucional en el "compromís ètic, la transparència i l'honestedat" perquè el moment actual de crisi nacional i econòmica doni lloc a una independència amb justícia social i democràcia plena.

El cap de llista de la CUP per Girona, Lluc Salellas, va manifestar que "la gent que firma el manifest comparteix la idea que s'està al final de l'estat autonòmic" i que "hi ha un canvi de paradigma que ha començat per Catalunya".

Salellas també va subratllar entre els eixos del text "la constatació que el moment actual és de crisi de confiança en els canals de participació" i va apuntar a l'augment de l'abstenció els últims anys.

En el citat manifest es parla "del capitalisme i que les mesures que es prenen estan conduint a la societat a les retallades i, en major mesura, a desballestar l'estat del benestar".

"Els signants demanen una candidatura que treballi per la independència i que sigui capaç de crear un pol d'esquerres que aglutini grans majories, tot a partir d'un compromís ètic d'una nova forma de fer política", va concloure Lluc Salellas.