Les línies elèctriques s'erigeixen, a vegades, com un obstacle mortal per a les cigonyes que travessen les comarques de Girona durant el seu procés migratori. Així ho adverteix l'Associació de defensa del patrimoni natural del Pla de l'Estany Limnos, que, un cop acabada la temporada, ha fet balanç de les aus que han volat per aquesta comarca entre agost i principis d'octubre. Les xifres són gairebé cinc cops inferiors a les del 2010, un fet que Limnos atribueix a un canvi de ruta probablement degut a factors climatològics.

L'estadística del grup ecologista del Pla de l'Estany -que abasta del 15 d'agost al 4 d'octubre- mostra que aquest any s'han avistat 257 cigonyes sobrevolant, en el seu trajecte cap al sud, diferents municipis de la comarca. L'any passat, es van comptabilitzar 555 exemplars, el 2010 van ser 1.256 i el 2009 se'n van observar 1.019. Les rutes -expliquen- varien en funció del vent o d'altres elements, de manera que en algunes ocasions es veuen més a la zona de la costa, per la comarca d'Osona o a la Garrotxa, on aquest estiu es va detectar un sol grup format per prop de 300 cigonyes; el 2010, per exemple, al Pla de l'Estany es va observar un vol superior a les 400 aus. Des de Limnos expliquen que mitjançant el seguiment de lectures d'anelles a les potes, que es llegeixen amb telescopis, es pot saber que un mateix exemplar alguns anys passa per Banyoles, altres per Osona o que repeteix ruta.

Observacions a la comarca

De l'observació del pas de cigonyes pel Pla de l'Estany entre agost i octubre, Limnos destaca un estol de 50 exemplars aturats en un camp de Porqueres. Setmanes després, la nit del 10 a l'11 de setembre, unes 80 cigonyes van passar la nit entre Porqueres i Banyoles; una quinzena de les quals van descansar en una grua situada a la plaça Major de la primera d'aquestes poblacions, 34 més a l'abocador de Puigpalter i 30 a la fàbrica Nutrex. El dia 11, set aus eren a les torres de la Cooperativa agrícola, on es van poder llegir quatre anelles identificatives: dues de suïsses i dues d'alemanyes. L'endemà es va veure un grup de 21 d'aquests ocells per la zona dels aiguamolls de la Puda; el 21 de setembre se'n van detectar una quarantena més al Pla de Martís; i el 4 d'octubre, 43 cigonyes es van aturar a descansar a Puigpalter, on es van identificar dues anelles suïsses, una sueca, 11 alemanyes, 5 franceses i una del Centre de Recuperació dels Aiguamolls de l'Empordà.

Col·lisions al Baix Empordà

Pel que fa a les col·lisions amb línies elèctriques, aquest agost es va tenir coneixement de la mort de quatre cigonyes electrocutades al Baix Empordà. Aquest fet exemplifica l'advertència de Limnos, encara que resulta difícil de prevenir perquè, durant la migració, les aus es troben amb nombroses torres elèctriques que solen utilitzar per descansar; i, a vegades, amb la fatalitat de tocar els cables elèctrics. La llei obliga les companyies elèctriques a invertir en les seves infraestructures per evitar accidents d'aquest tipus, ja que les cigonyes són espècies animals protegides, però l'experiència demostra que les electrocutacions continuen produint-se.