ICV portarà al Parlament, tan bon punt es constitueixi, una proposició de llei que permeti l´anul·lació dels permisos que autoritzen a fer prospeccions per buscar gas i petroli al subsòl d´una vuitantena de municipis de Catalunya, entre els quals afecta la Vall d´En Bas. El motiu és que l´empresa Montero Energy Corporation utilitzarà la tècnica del fracking quan porti a terme les extraccions, segons va denunciar el diputat electe per Girona Marc Vidal. La pràctica ha estat prohibida en alguns països per una suposada contaminació. A França, el rebuig social i polític va aconseguir aturar el procés i ICV vol que passi el mateix a Catalunya.

La Generalitat va publicar els permisos atorgats a l´empresa Montero Energy Corporation per investigar les possibles prospeccions per buscar gas i petroli a Lleida, en una superficie de 89.000 hectàrees, així com al nord de la comarca d´Osona, Vic i una part de la Garrotxa, que afectaria 76.000 hectàrees. Dels antecedents de l´empresa, filial de la canadenca R2, els ecosocialistes tenen la sospita fundada que les exploracions i posteriors possibles explotacions utilitzarien la tècnica coneguda com «fractura hidràulica» o fracking.

«El fracking és la principal amenaça mediambiental a què s´han exposat mai les comarques gironines». Així de taxatiu es va mostrar Marc Vidal a Girona, en la presentació de la proposició de llei que ICV-EUiA portarà al Parlament com una de les primeres mesures d´aquesta legislatura.

Per al diputat ecosocialista «hi ha prou indicis que ens porten a demanar aquesta prohibició» i va citar els casos de països com el Canadà o França, que han prohibit explícitament aquest mètode extractiu. Vidal també va posar l´exemple de la resolució 2011/230B del Parlament Europeu que entre d´altres consideracions denuncia les repercussions mediambientals potencials d´aquesta tècnica extractiva i la seva possible incompatibilitat amb les directives europees de l´aigua que obliguen a la protecció especial.

Per acabar de perfilar la proposició de llei la coalició ecosocialista ha iniciat els contactes amb la recentment creada Plataforma Antifracking -de la qual també és membre- i altres entitats implicades en la defensa del territori per afegir totes aquelles consideracions que es trobin oportunes per part dels diferents agents que s´estan posicionant en contra.

Per a Marc Vidal és important comptar amb tot el suport possible dins i fora del Parlament per garantir que la proposició de llei prosperi i s´aprovi. Vidal emmarca aquesta actuació en la importància de garantir la defensa del medi ambient però també «per la necessitat d´encetar el debat sobre el model energètic i de sobirania energètica que volem per al nostre país». Per al diputat cal abandonar la dependència dels combustibles fòssils i «apostar per les renovables com a inversió energètica, però també com a nínxol d´ocupació.

La tècnica de la polèmica

ICV no està disposada que les prospeccions tirin endavant i vol forçar el Govern de la Generalitat perquè suspengui les llicències a Montero Energy Corporation. Amb aquest objectiu, presentaran un conjunt d´al·legacions al Departament d´Empresa i Ocupació, que és qui en té les competències.

El fracking, o fractura hidràulica, és una tècnica basada en la perforació vertical d´un pou fins a trobar una capa de pissarra -que pot arribar fins als 5.000 metres de fondària. El diputat electe d´ICV Marc Vidal va explicar que quan s´arriba a la capa de pissarra, el tub agafa forma horitzontal i es produeixen un seguit d´explosions que provoquen petites fractures a la roca i on s´injecten grans quantitats d´aigua barrejada amb productes químics.

Segons la proposició de llei, l´aigua a pressió fractura la roca i desprèn un gas que, juntament amb l´aigua i les substàncies químiques, retorna a la superfície com a aigua contaminada i es guarda en unes basses. Segons ICV, en el procés d´extracció, l´aigua contaminada pateix el risc d´escampar-se amb facilitat i contaminar els aqüífers o la biodiversitat de la superfície i provocar problemes de salut pública.

Des de la formació ecosocialista es considera un mètode molt agressiu amb el medi i més quan es planteja que pot afectar als aqüífers de la Garrotxa, fet que tindria impacte en la ramaderia i l´agricultura. Segons va explicar Marc Vidal, països com França, Holanda, el Quebec o Bulgària han prohibit aquest tipus de pràctica per la greu afectació i les conseqüències que pot tenir en la salut.