mNo és cap errada. No m'he deixat cap s al final de la paraula paper. La problemàtica dels "sense papers" i el dret a rebre ,o no, assistència mèdica és prou complexa i delicada per, com a mínim, no fer-ne brometa.

El títol fa esment a un altre tipus de paper: el paper de vàter. Un element indispensable en qualsevol lavabo. Malgrat això, els pacients que dimecres passat van acudir al CAP 1 de Blanes es trobaven amb un cartell penjat la porta de tots els excusats informant-los que a dins no hi havia paper higiènic. Era la primera vegada, després de més de trenta anys treballant a aquest centre, que veia una cosa així. Havia vist com passaven dies, setmanes (fins i tot mesos) sense que funcionés un ascensor, com l'aire condicionat o la calefacció converteixen esporàdicament algun despatx en una glacera i algunes altres mancances (puntuals) d'algun tipus de material. Però, mai, mai, fins l'altre dia, no havia viscut una situació com l'esmentada.

Intentant esbrinar la causa del problema, em van arribar dues versions, potser contraposades, però en cap cas contradictòries i que connecten d'alguna manera amb la situació actual de crisi econòmica i retallades. La primera ho atribueix a un simple i puntual lapsus de subministrament. La segona en el fet que alguns usuaris s'emportin, (robin) els rotlles (mida industrial) de paper higiènic de manera tan reiterada que l'empresa responsable de la neteja no dóna l'abast per reposar-los. Sigui quina sigui la veritable causa , podríem convenir que el tema resulta escatològicament divertit.

No fa gaire temps, un il·lustre alcalde de Barcelona es va despenjar amb una frase per emmarcar quan se li qüestionava la poca oferta de lavabos públics a les zones lúdiques i turístiques de la ciutat. Va dir: "Senyors, de casa se surt pixat". Fent el mateix símil, si la cosa s'acaba allargant massa haurem de fer-ne una adaptació per els pacients que acudeixin al CAP 1 de Blanes. "Senyors, de casa se surt cagat".

El problema gros, però, el tindran aquells que hi acudeixen afectats d'algun virus dels que de manera recurrent provoquen gastroenteritis aguda.