La reunió per decidir el canvi de les previsions d'ubicació del Centre de Triatge de la Garrotxa tindrà lloc dilluns a la tarda a la seu del Departament de Territori i Sostenibilitat a Barcelona. Hi haurà els directors generals d'Urbanisme, Medi Ambient i Residus, l'alcalde de Sant Jaume, Ferran Puig (JpSJ-AM), el secretari i l'arquitecte de Sant Jaume. Pel que fa al Consell Comarcal de la Garrotxa la seva presència no està confirmada. La trobada suposarà la darrera decisió política per tirar endavant la planta a la finca de can Coma de Baix (opció Consell), fer-la dins del polígon de Politger (Sant Jaume de Llierca), o no fer-la. La darrera és una opció que l'alcalde de Sant Jaume també considera possible. S'empara en la millora de les comunicacions envers les plantes de Vic i de Celrà i en la baixada del vòlum de deixalles dels darrers anys.

En tot cas si la decisió final és ubicar la planta a can Coma de Baix, per on ja està feta l'aprovació inicial del Pla Urbanístic (21/5/2011), l'Ajuntament portarà el tema als tribunals. "Si la Generalitat opta per una solució il·legal, farem que un tribunal decideixi", va dir Ferran Puig, ahir.

Després de l'aprovació inicial del Pla Urbanístic i d'una campanya d'al·legacions i protestes de Sant Jaume i els grups ecologistes, Territori i Sostenibilitat va programar la reunió per al setembre. Després la van deixar pel novembre per deixar passar les eleccions autonòmiques i al final ha quedat per dilluns.

Miratge perillós

Dins tot l'itinerari de l'Ajuntament de Sant Jaume per evitar la ubicació del centre de triatge a can Coma de Baix, hi ha hagut un miratge de camí. El dia 28 de desembre Olot Televisió va fer públic amb imatges d'arxiu i a la web un canvi d'ubicació del centre de triatge. La notícia ubicava el centre d'escombraries a la Guardiola, un polígon industrial situat a la perifèria est d'Olot. Es tracta d'una zona concebuda i urbanitzada per acollir parcel·les industrials abans de la crisi i que, anys després de ser posada en servei, està buida. La falsa nova va entrar bé a Sant Jaume, on alguns veïns, eufòrics, van reaccionar i van felicitar l'acalde. El batlle també ha respost hi ha qualificat la notícia com a una prova de "un escarni públic al sentit de la justícia, la lògica territorial i el respecte als ciutadans que ha demostrat el Consell Comarcal de la Garrotxa i una burla a la situació de desenvolupament urbà especulatiu que han patit moltes poblacions de Catalunya i de la qual la ciutat d'Olot no n'ha quedat al marge per causa d'una qualificació excessiva del seu sòl industrial".

Tot i valorar que la innocentada d'Olot Televisió s'ha de valorar com el que és i no cal enfadar-s'hi, Puig continua "aquesta innocentada demostra que ningú veu clar que els terrenys seleccionats al municipi compleixin els ?condicionants tècnics, urbanístics i ?mediambientals necessaris, i posa també de manifest com el mateix procés per escollir aquesta ubicació per part del Consell Comarcal és, des del punt de vista jurídic i ètic, més que qüestionable".

L'alcalde considera que els canvis socials i econòmics produïts després del 2006 (època del planteig del centre de triatge) han de suposar una nova concepció de les infraestructures. Així valora que la millora de les comunicacions i la baixada del volum del consum i en conseqüència de deixalles, ?possibiliten estalviar la construcció del centre de triatge i dur el material per seleccionar a un centre de fora de la comarca, ja fet.