El portaveu d'Interior de l'Entesa a la cambra alta, el senador gironí Rafel Bruguera, va demanar ahir al Govern de l'Estat una millora dels procediments de recerca de persones desaparegudes sense causa aparent, i de suport als seus familiars. El ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, va admetre que aquests casos consisteixen en un "drama familiar" que constitueix una prioritat per als cossos i forces de seguretat de l'Estat tal i com el demostra l'"alta resolució" de denúncies en aquesta matèria des de 2009, va indicar el ministre.

Bruguera va instar el Govern a avançar en aquesta problemàtica ja que "hi ha marge de millora", per la qual cosa va demanar al ministre que intercedeixi davant del grup popular perquè doni suport a la moció que es produirà en aquesta matèria en el pròxim ple del Senat, un projecte per al qual Fernández Díaz ha reclamat el consens de tots els grups.

El senador per Girona va destacar que l'absència de la persona desapareguda produeix dolor, angoixa i desesperació en els familiars a causa de la incertesa i la inseguretat jurídica. Per això, Bruguera va demanar al responsable d'Interior que apliqui mecanismes de prevenció a la població de risc, que reguli jurídicament l'absència, que millori la recerca de la persona desapareguda dins de les competències policials, i que atorgui assistència als familiars i les associacions que els representen.

El perfil del desaparegut és, segons el senador, el d'una persona d'edat avançada, amb un quadre de demència progressiu o amb una malaltia mental, que surt de casa diàriament per realitzar una gestió però que no torna al domicili, i aquí, va incidir, "comença el calvari de la família". En l'actualitat, hi ha més de 14.000 persones desaparegudes sense causa aparent, segons dades de l'Associació Inter-SOS. Per la seva banda, Fernández Díaz ha promès poder creuar dades de persones hospitalitzades sense identificar a la base de dades de la policia, i protocols per alt risc de desaparició.