Tres de cada quatre pacients amb demència a les comarques grionines prenen algun tipus de psicofàrmac. Especialistes de l'Institut d'Assistència Sanitària (IAS) calculen que la freqüència d'afectats que consumeixen aquests medicaments per tractar trastorns psicològics i conductuals derivats de malalties com l'Alzheimer o el Parkinson és de més del 75%, una xifra molt elevada que representa un cost total de 86.129 euros l'any.

El responsable del Registre de Demències de Girona (ReDeGi) de l'IAS, Josep Garre, va explicar que durant les fases inicials de les demències els pacients poden patir depressió, motiu pel qual els antidepressius són els psicofàrmacs més consumits quan desenvoplupen la malaltia (un 56% del total).

La depressió no és l'únic trastorn d'una persona amb demència. Les al·lucinacions, els deliris, l'ansietat, l'agitació, l'agressivitat i les alteracions del son també solen aparèixer per fases. Garre va exposar que a mesura que la malaltia va evolucionant, el pacient pot patir sobretot ansietat i al·lucinacions, de manera que els fàrmacs més consumits pels pacients després dels antidepressius són els ansiolítics (44,2%) i antipsicòtics (29,7%).

Segons el responsable del ReDeGi, "no disposem de suficient informació que ens expliqui si el consum de fàrmacs per aquestes malalties és bo o dolent. L'únic que podem afirmar és que els pacients amb demències consumeixen molts fàrmacs, i aquests acaben suposant un cost".

Aquest cost es tradueix en 86.198 euros anuals, és a dir que cada pacient gasta cada 133 euros en psicofàrmacs l'any. En aquesta línia, només els antidepressius ja suposen un volum de 56.161 euros anuals. Garre però, va afirmar que aquests costos són raonables ja que els fàrmacs solen ser genèrics i surten més econòmics a l'administració.

Els resultats del ReDeGi també constaten que les dones amb demències consumeixen més analgèsics que els homes "per un motiu de tendència poblacional", segons Garre.

Aquests resultats es van fer sobre una mostra de 3.252 casos en un període entre el 2007 i 2011. Les dades completes seran presentades durant el IV Curs de Psicogeriatria de l'IAS organitzat per la Unitat de Valoració de la Memòria i les Demències i el Servei de Psicogeriatria que se celebra divendres i que està centrat en l'atenció a l'ansietat, l'agressivitat i la contenció dels pacients ancians.