Una desena de famílies immigrants de Banyoles van demanar ahir en bloc al Banc Sabadell poder saldar la hipoteca a canvi d'entregar les claus del pis. Els afectats, acompanyats per membres de la PAH, es van concentrar davant la sucursal de l'entitat amb pancartes i van corejar lemes a l'uníson com ara "Gent sense casa, cases sense gent; no s'entén!". Tots ells portaven a la mà el document per fer la petició de dació en pagament que, un a un, van anar entregant al responsable de la sucursal. En alguns dels casos, el banc ja ha fixat data perquè se subhasti el seu habitatge.

La PAH de Banyoles va portar ahir al matí a peu de carrer la seva reivindicació perquè s'aturin els desnonaments i els bancs acceptin la dació en pagament. La plataforma va acompanyar la desena de famílies, totes de la ciutat, que es veuen afectades per un procés d'execució.

Les famílies tenien la seva hipoteca amb la CAM i, amb l'absorció de l'entitat per part del Banc Sabadell, han vist com la seva situació no s'ha arreglat. Els seus membres estan a l'atur i, en alguns casos, el banc ja ha fixat data perquè se subhasti el seu habitatge. "Això vol dir que, un cop es porti a terme aquest procés, serà qüestió de dies o setmanes abans no se'ls faci fora de casa seva", va explicar en Mustafà, el portaveu de la PAH de Banyoles.

A la capital del Pla de l'Estany, la plataforma calcula que hi ha unes 400 famílies afectades per un procés d'execució hipotecària. Per això, per fer paleses les dificultats que viuen, avui set d'aquestes famílies han entregat en bloc al Banc Sabadell una petició perquè se'ls permeti saldar la hipoteca a canvi d'entregar les claus del pis.

L'acció va tenir lloc a les onze del matí. Els membres de la plataforma, acompanyats de les famílies, van protestar davant la sucursal que el Banc Sabadell té a Banyoles, just a la vorera del davant de l'Ajuntament. Amb pancartes on es podia llegir "STOP desnonaments", els concentrats han corejat lemes com ara "Gent sense casa, cases sense gent; no s'entén!".

Sortir amb el paper segellat

Inicialment, els empleats de la sucursal no els van permetre entrar. Però després de fer-los veure que la seva intenció era protestar de manera pacífica, i entregar les peticions de dació en pagament, els van acabar obrint la porta. Cadascun dels membres de les set famílies que van fer la petició, van sortir de la sucursal amb el paper segellat.

"Fins ara, tot i que aquesta gent havia vingut a demanar-ho, no havien aconseguit que el banc acceptés cursar les peticions", va indicar en Mustafà. Per la seva banda, la portaveu de la PAH Banyoles, Candela Saldaña, va assegurar que esperen que el Banc Sabadell "agilitzi una solució per a aquestes famílies, perquè la seva situació és greu".

Entre els afectats que ahir van entregar la petició en bloc, hi ha un home gambià de Banyoles. "Tota la gent que té problemes amb la seva hipoteca s'han d'ajudar i lluitar; si no lluitem, no aconseguirem res", va declarar.

La PAH de Banyoles també va avançar que està mantenint converses amb l'Ajuntament per crear una taula de mediació pel dret a l'habitatge, a imatge de la que ja funciona a Girona. "L'ajuntament ens ha dit que té intenció de col·laborar i esperem que compleixin amb allò que ens han promès", va concloure Candela Saldaña.