El nombre de delictes i faltes comesos a Girona durant el 2012 ha disminuït un 3,5% respecte l'any anterior. Aquest 2012 també s'han reduït més d'un centenar les faltes i delictes contra el patrimoni, han caigut els robatoris amb força a domicilis i s'han registrat 15 estrebades menys. Els fets delictius contra les persones també s'han reduït un 17,2 % i s'ha notat una gran disminució en el nombre de denúncies per infraccions de trànsit passant de les 40.366 l'any 2011 a les 28.845 de l'any passat. "Es tracta d'unes bones xifres si les comparem amb altres capitals catalanes i considerant l'actual situació desfavorable que vivim", ha assegurat el cap de la policia municipal de Girona, Josep Palouzié.

Palouzié ha destacat que, per "tercer any consecutiu", han disminuït el nombre de delictes i faltes que es cometen a la ciutat de Girona. En concret, l'any 2010 es van registrar 8.914 delictes i faltes, l'any 2011 8.239 i l'any passat es va arribar als 7.945. Aquesta disminució suposa una reducció del 3,5% respecte l'any 2011. "Aquestes xifres no serien possibles sense el suport i col·laboració de tots els cossos que treballen a la ciutat", ha assegurat el cap de la Policia Municipal de Girona.

D'altra banda, també han caigut el nombre de fets delictius contra el patrimoni passant dels 6.492 als 6.384 i els robatoris amb força a domicilis que han caigut des dels 240 del 2011 fins als 204 del 2012. Seguint amb aquesta línia, també s'han reduït el nombre de robatoris a establiments gironins. En aquest cas, la policia municipal de Girona va registrar 96 robatoris a establiments l'any 2011 i l'any passat només es va arribar als 92.

El cos policial gironí també ha registrat una caiguda del 17,2% dels delictes i faltes contra les persones. L'any 2011 es van comptabilitzar 479 fets delictius i l'any passat només van arribar fins als 397, 82 fets delictius menys. D'estrebades al carrer també n'hi ha hagut menys, en concret 15 menys que el 2011.

Menys accidents i infraccions de trànsit

Pel que fa a seguretat i accidentalitat viària, Palouzié s'ha mostrat "molt satisfet" davant la reducció d'accidents i de denúncies per infraccions de trànsit a la ciutat. Després que el 2010 es registrés un increment dels accidents amb víctimes enfilant-se fins als 476, l'any 2011 es van reduir fins als 450 i aquest 2012 també han disminuït fins als 401. En total, la Policia Municipal de Girona ha comptabilitzat 1.253 accidents (sense víctimes), una xifra inferior als 1.337 accidents que es van produir durant el 2011. "Considerem que són resultats positius si tenim en compte l'increment en l'accidentalitat que s'ha produït a altres capitals catalanes", ha apuntat Polouzié.

En aquesta línia de reducció també han caigut el nombre de denúncies per infraccions de trànsit. L'any 2011 els policies locals van aixecar 40.366 denúncies i l'any 2012 només han arribat a les 28.845.

Finalment, el cap de la Policia Municipal de Girona ha donat a conèixer les dades sobre convivència ciutadana. A grans trets, des de l'1 de gener del 2012 i fins al 21 de novembre que es van aplicar les noves ordenances de civilitat de la ciutat, es van registrar 906 denúncies per conductes incíviques i des del 21 de novembre i fins al mes de desembre del 2012 es van comptabilitzar 144. Durant tot el 2012 s'han comptabilitzat 1.050 denúncies, de les quals 41 fan referència a la ingesta d'alcohol a la via pública, 164 per orinar al carrer, 295 per causar aldarulls, 148 relacionades amb animals de companyia, 403 per prendre estupefaents o drogues a la via pública i 175 més incompliments varis.

"Cal treballar més"

Palouzié ha insistit en que es tracten d'unes bones xifres tot i que no ha dubtat en assegurar que els policies municipals continuaran "treballant més" per prevenir qualsevol acte delictiu a la ciutat. "Crec que hem demostrat que som capaços de fer més amb menys i això dóna més valor al nostre treball. S'ha de tenir en compte que ens troben enmig d'unes condicions complicades amb la reducció de salaris i pagues extraordinàries", ha afirmat.

D'altra banda, el cap ha aprofitat l'avinentesa per criticar la "campanya demagògica" que es va realitzar, segons Palouzié, després de la mort d'un pres a un dels calabossos de la Policia Municipal de Girona. "No vam amagar res, se'ns va titllar de torturadors i assassins", ha lamentat.

Tant l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, com el regidor de Seguretat, Mobilitat i Via Pública, Joan Alcalà, han assegurat que la nova ordenança de civilitat és una "eina eficaç i de convicció" per millorar la qualitat de vida dels ciutadans gironins. "Les xifres mostren que no es busca sancionar", ha assegurat Alcalà.

Lliurament de guardons i distincions

Totes aquestes xifres i declaracions s'han realitzat durant el lliurament de guardons i condecoracions que s'ha efectuat al Teatre Municipal de Girona durant la celebració de la Diada de la Policia Municipal de Girona. Entre els reconeixements més destacats hi ha hagut el lliurament de la creu d'honor al mèrit policial al delegat del Departament d'Interior a Girona, Albert Ballesta, el delegat de l'Agència de Vigilància Duanera, Antoni Lajusticia o l'inspector del cap de la Policia Local de Lloret de Mar, Xavier López.

D'altra banda, també s'ha reconegut amb la creu al mèrit de la categoria d'or a dos agents que van salvar la vida d'un home que havia patit un infart a la plaça de l'Oli el mes de juny fent tasques de reanimació o la creu al mèrit en la categoria d'argent a una agent que va evitar el suïcidi d'un home des d'una torre de la muralla. El conseller d'Interior, Ramon Espadaler, el cap de la Policia Municipal acompanyat per l'alcalde de Girona, el regidor de Seguretat i Mobilitat han fet entrega dels diversos guardons com diplomes, condecoracions i altres creus d'honor a diversos agents policials. L'agent Carme Martí Pujolràs ha recollit el premi com l'agent de l'any 2012 davant d'unes 300 persones que han seguit tot l'acte.