El jutjat de primera instància número 2 de Barcelona ha desestimat la demanda contra els cuiners d'El Bulli, Ferran Adrià i Juli Soler, que van presentar els fills del seu exsoci, Miquel Horta, on reclamaven ser propietaris del 84% de les accions del prestigiós restaurant.

Segons fonts judicials, la sentència rebutja anul·lar la compravenda de l'establiment de Roses efectuada l'any 2005, com demanaven els fills d'Horta al·legant que Adrià i Soler havien enganyat el seu pare en comprar-li la seva participació en el local per un preu molt inferior al real aprofitant-se de la seva malaltia mental. El xef va assegurar sentir-se "molt satisfet" per la decisió judicial i va considerar que és un "bon punt de partida" per a la fundació en la qual es reconvertirà el famós restaurant a partir del febrer.

Adrià va apuntar que, des d'un principi, va creure en la justícia i va afegir que no guarda rancor a ningú, ni creu que s'hagi de mirar enrere. A més, va remarcar que està "molt content" perquè la sentència desestimatòria és "un molt bon punt de partida" per als seus nous projectes: "ara tenim el camí clar per al nou projecte".

El xef va reconèixer que s'ho ha passat malament els últims mesos a causa d'aquest procés judicial i per l'impacte que va tenir arran de la greu malaltia degenerativa que se li va diagnosticar al seu company i amic Juli Soler.

Una vegada coneguda la decisió, Adrià considera que ara podrà concentrar-se i implicar-se a fons en el nou projecte, la seva fundació, que es constituirà al febrer perquè al març o abril puguin començar les obres.

La sentència desestima, un per un, els arguments que van plantejar els fills de Miquel Horta en la seva demanda, que sostenien que al seu pare li corresponia el 84% de la propietat d'El Bulli, per la qual cosa van calcular que hauria de rebre fins a un màxim de 67 milions d'euros. El dictamen estableix que no hi ha cap fonament que avali la demanda, i descarta els principals arguments dels fills de l'exsoci d'El Bulli, que van assegurar en la seva denúncia que Adrià i Soler van enganyar el seu pare aprofitant-se de la seva inestabilitat psicològica pel trastorn bipolar que pateix.

Adrià va negar durant el judici que es va celebrar a l'octubre que s'hagués aprofitat d'Horta i va assegurar que fins que es va presentar la querella, l'any 2008, no va saber que aquest patia una malaltia mental. Segons va dir el cuiner, el 1984 Horta va deixar a Adrià i Soler 47 milions de les antigues pessetes i es va fer amb un 20% de les accions del restaurant. Per aquest prèstec, va dir, va cobrar un 11% d'interès.

L'any 2005 li van recomprar les accions per 200 milions de pessetes "per ajudar-lo" ja que, segons va dir, l'exsoci passava per un mal moment econòmic i els demanava una quantitat encara més alta que cap dels dos tenia. Ho van fer, segons va dir, "de bona fe" perquè no tenien la necessitat de comprar les accions. A més, Ferran Adrià va dir que des del 1984 i fins al 2008 tant ell com Soler cobraven un sou de 40.000 euros i que tot el que guanyaven fora del restaurant també anava a El Bulli per a "pagar deutes".