Davant l'impacte que informativament està provocant el procés secessionista iniciat, és normal que segons quines altres notícies de caire i abast pràcticament local passin gairebé desapercebudes encara que, des d'un punt de vista de puresa procedimental política i admnistrativa tinguin una gran rellevància, ja que són l'expressió, els botons de mostra, els símptomes que ens permeten diagnosticar l'estat de salut de la nostra administració, el grau de legalitat de les decisions que adopten els nostres governants i el funcionament de la justícia.

M'estic referint, benvolguts lectors, a la sentència emesa pel jutjat del Contenciós Administratiu de la capital en l'assumpte del lloguer de trens per part dels ajuntaments de Girona i Figueres per transportar manifestants a un míting polític a Barcelona.

Ha resolt el magistrat, a instàncies de la Delegació del Govern a Catalunya, que els ajuntaments "... s'han excedit del seu àmbit competencial perquè es tractava d'una manifestació que reivindicava fins de caràcter clarament supramunicipal" i, per això, el jutge els acusa d'intentar usar "suposades competències municipals, no ja en benefici dels veïns del municipi sinó a la recerca d'un benefici clarament polític, intentant apropiar-se d'una convocatòria ni tan sols realitzada per cap administració pública". Més clar, l'aigua: els nostres governants, tan porucs a enfrontar segons quines decisions de justícia social, en ocasions fan "de su capa un sayo" i es mostren capaços de superar, pel seu propi interès, qualsevol ?inconvenient encara que aquest sigui l'ordenament jurídic.

Però el jutge, pel que es veu, no quedava prou content amb aquesta decisió i ha hagut ?d'entrar en un terreny que li és ?prohibit, el de les valoracions ?polítiques. Així, també ha ?esbroncat l'Estat per "...aquest intent d'utilització de les ?institucions amb la intenció d'aconseguir beneficis de caire polític o ?electoral, encara que a la fi es ?demostrin erronis, que amb el pretext de defensar la ?legalitat, interposa recurs com el ?present, malbaratant recursos ?humans i econòmics dels ?òrgans judicials, amb coneixement de l'escassa, per no dir quasi nul·la transcendència ?jurídica del seu resultat...".

Carai, així que el senyor ?magistrat considera, després de declarar no subjectes a Dret les conductes dels ajuntaments denunciats, que l'Estat, en intentar reconduir els comportaments irregulars i abusius, pretén beneficis electorals?

Pot jutjar el senyor magistrat la intencionalitat de l'Estat en recórrer a la Justícia, acusant-lo de voler beneficis polítics amb el pretext de defensar la legalitat? L'aplicació de la justícia és un benefici polític? Potser sí, però no és el benefici més gran d'una democràcia l'imperi de la llei, que és la tasca dels tribunals? En una cosa sí que li donaré la raó: Que hi ha temes molt més importants que l'Estat hauria de recórrer. Però potser tenim un Estat acomplexat i només es preocupa dels temes menors.