L'ordre de Convergència Democràtica de trencar amb el Partit Popular als consells comarcals del Tarragonès, Gironès i Maresme ha posat en risc els pactes municipals a Roses, Platja d'Aro, Torroella de Montgrí i Santa Cristina d'Aro. El president del PPC a Girona, Enric Millo, va avisar que se senten "alliberats de qualsevol compromís" i que a partir " ara mateix sotmetem a revisió tots els acords". El president de CDC a les comarques gironines, Pere Vila, prefereix que no es produeixen trencaments en l'àmbit municpal, però considera que "tot és possible". El PP perdrà en el proper ple la vicepresidència que exerceix Cuca Mascort, regidora a l'Ajuntament de Girona.

El secretari general de CDC, Oriol Pujol, va confirmar ahir que la direcció havia decidit donar la consigna de trencar amb el PPC en tots els òrgans supramunicipals. Això significa trencar no només a la Diputació de Barcelona, sinó també en els consells comarcals del Tarragonès, el Gironès i el Maresme.

Pujol ho va atribuir a l'ofec econòmic, identitari i financer que practica el PP sobre Catalunya, però també a la seva postura "bel·ligerant" contra la consulta. En el cas del món local, cada consistori haurà de veure si el pacte és contradictori amb la línia d'acció política de CiU. Això s'ha traslladat als diferents consells comarcals, que hauran de buscar una alternativa o governar. "Hem emplaçat les formacions supramunicipals a buscar alternatives, i si fes falta a intentar governar en solitari, però en tot cas s'ha de fugir d'una acció política que, per la via de l'ofec econòmic, financer i identitari, és absolutament contrària a la línia d'acció política de CiU", va argumentar a l'ACN.

El president de CDC, Pere Vila va afegir un argument més. "Hem tingut debats interns i al final creiem que cal un trencament. El Consell Comarcal venia lligat al tema de l'Ajuntament de Girona i des de fa dos mesos, amb el ple d'ordenances a Girona les relacions amb el PP no passen pel millor moment". Vila va concretar que "des de la presidència es va plantejar que continuar el pacte no tenia sentit".

Vila va explicar que havia informat el president del PP, Enric Millo, que hi hauria el trencament. Ara CiU mantindrà el govern i recuperarà les competències que té fins ara el PP en Serveis Socials, Servei d'Atenció a la Gent Gran, Promoció Econòmica, Joventut i Esports. Cuca Mascort i Felip Gil, regidor de Salt, passaran a l'oposició aquet mateix mes de febrer, segons Pere Vila.

Les advertències de Millo

El president del PPC a Girona, Enric Millo, va assenyalar ahir que "el pacte es va signar un acord amb CDC per complir uns objectius i uns criteris. No hi ha cap fet que em faci valorar aquest pacte com a negatiu", remarca. Per aquest motiu, assenyala que "si el pacte està funcionant perfectament i CiU el trenca, és una agressió injustificada".

Millo considera que "no està sustentada en els interessos general del Consell Comarcal del Gironès, si no que s'està comprovant que és una consequencia de les exigencies d'ERC per donar suport als pressupostos de la Generalitat de 2013".

El president del PP i portaveu al Parlament va concretar que "a partir d'aquest punt, qualsevol pacte que tinguem amb CiU ens sentim alliberats". Va recordar els compromisos a Girona per a acords puntuals i els pactes de govern a Roses, Platja d'Aro, Torroella de Montgrí i Santa Cristina d'Aro. Per aquest motiu "pel que fa a ?direcció del PP obrim un període de revisió i balanç del que han donat de si". Millo va concretar que "la decisió no la dilatarem en el temps i donarem una resposta en aquesta primera quinzena de febrer".

Va indicar però que tenen una oferta feta a CiU perquè reconsiderin el trencament de l'acord. El líder del PPC afirma que "sempre he dit que valia la pena que les baralles no afectessin els acords locals". "Mai se'ns hauria ocorregut demanar a CiU que trenqués els pactes amb ERC allà on els tenen", va sentenciar. "En l'anterior mandat no se'ns hauria passat pel cap posar en dubte els acords pressupostaris ni els acords locals a canvi d'altres interessos", va concloure el també portaveu popular al Parlament.