Un centenar de propietaris de Blanes estan enllestint la neteja d'urgència de les rieres del municipi amb fons privats arran de la manca de recursos de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA). Aquesta setmana s'estan fent treballs als cursos adjacents a la via del tren, que també s'estendran a parts de la riera del Mas Cremat i la de Can Rabassa. Un cop completats, ja s'hauran desbrossat cinc dels deu quilòmetres de rieres que hi ha al municipi (les que tenien més risc d'inundació). Els propietaris ja s'han constituït formalment en una associació i, a partir d'ara, faran aportacions per mantenir els cursos nets. Van advertir ahir, però, que els diners no aniran sempre a fons perdut i que quan la situació millori reclamaran una implicació ferma de l'ACA.

L'actuació d'emergència a les rieres de Blanes va començar el mes d'octubre, impulsada per l'Ajuntament i la Cooperativa Agrícola. Molts trams acumulaven herbes i brutícia i hi havia risc que, amb un episodi de pluges, l'aigua sortís i pogués inundar els camps de conreu i altres zones. Cal destacar que feia anys que no es netejaven, perquè l'ACA no té prou recursos per fer-ho.

Així, en un primer moment, es van delimitar les zones inundables de les rieres, que afectaven unes 130 finques de diversa extensió. Després, a principis d'octubre, es va plantejar als seus propietaris i arrendataris la necessitat de fer una primera actuació d'emergència per netejar les rieres que estaven tapades abans que arribessin les pluges de la tardor. I per assumir els costos de la neteja, es va distribuir equitativament entre els propietaris afectats en funció dels metres quadrats que ocupen les seves finques segons consta al cadastre. Del total de 130 finques, un 60% s'han adherit a la nova entitat i han ingressat la seva quota a l'associació ja constituïda. Això, a banda de les aportacions que també han fet empreses i institucions encarregant-se de costejar diversos treballs de neteja.

Aquella primera actuació d'emergència, doncs, va pujar un total de 35.300 euros per netejar diversos trams de rieres: l'Associació de Propietaris i Afectats de Rieres i Camins de Blanes -que llavors estava en fase de constitució- va aportar 2.400 euros; l'ACA uns 10.000 euros; l'empresa Solvay 10.000 euros més, l'empresa Nylstar 6.000 euros; i l'Ajuntament de Blanes 6.900 euros.

Ara, quatre mesos després, ja s'estan enllestint les tasques més urgents. Les excavadores han començat a treballar aquesta setmana a les rieres adjacents a les vies del tren -que toquen camps de conreu- i en els propers dies netejaran tota la riera de Mas Cremat i algun tram de la de Can Rabassa. A més de tallar els canyissars i treure els llots de la llera, els operaris també retiren la runa i les escombraries que s'acumulen en alguns indrets. Aquests treballs costaran uns 4.000 euros. Un cop acabin aquestes tasques ja s'hauran netejat cinc quilòmetres de rieres, que eren les zones que es consideraven més urgents (i que afectaven unes 130 finques de diversa extensió).

I en aquest procés, l'ACA també va fer treballs de desbrossada i retirada d'arbres en mal estat en un tram de 800 metres de la riera de Blanes i a un altre de prop de 300 metres del torrent de Malcompàs, que són aquest prop de 10.000 euros que ha aportat.

L'alcalde Josep Marigó va destacar que s'ha fet una primera actuació per resoldre les urgències: "El que hem fet és anar traient el col·lapse i els taps que hi havia en alguns trams, perquè en cas de pluja les aigües circulin", va apuntar Marigó. I va afegir: "I ara, comencem a veure els resultats d'aquesta feina de formigueta".

L'alcalde també va subratllar que la implicació dels propietaris, que hi han aportat recursos de la seva butxaca, ha estat clau per dur a terme la neteja d'urgència. "Amb la nova associació, hem agafat credibilitat i hem demostrat que aquesta és una manera efectiva, econòmica i realista de solucionar la problemàtica", va indicar.

Ara, es vol treballar per ampliar el nombre d'afiliats a l'associació, ampliar l'àmbit d'actuació cap a la zona litoral i la carretera de Malgrat i realitzar el Pla Integral de Manteniment de Camins i Rieres.