És un mosquit tigre que m'ha picat? Aquesta és una de les preguntes que es fan molts gironins des de fa uns anys, quan veuen que durant l'estiu pateixen picades doloroses d'aquests insectes. Per poder identificar l'espècie i també completar el mapa de la seva expansió, ara el el Centre d'Estudis Avançats de Blanes (CEAB) es troba treballant en la creació d'una aplicació per a mòbils que servirà per perseguir el mosquit tigre.

I és que es tracta d'una espècie que té gran mobilitat i que es reprodueix amb molta facilitat, fet que fa indispensable per als científics saber per on es troba i en quines quantitats. L'aplicació amb què es troben treballant ara els científics s'anomena Caçant el Tigre i en la seva primera versió servirà perquè els més petits la puguin utilitzar.

El prototip s'adreçarà a uns 7.000 alumnes d'escoles de les comarques gironines d'entre 10 i 11 anys. Aquests el que faran és ajudar els científics a identificar l'insecte perquè a través de fotografies dels exemplars els podran mostrar com és l'insecte a temps real. I a través d'això, es configurarà un mapa del territori on hi ha presència del mosquit tigre a les comarques de Girona. En aquest projecte hi participa el Servei de Control de Mosquits de la Badia de Roses i el Baix Ter. I està finançat per la Fundació Espanyola de Ciència i Tecnologia i el Dipsalut. Si el projecte funciona, es podria ampliar més enllà de les comarques de Girona.

Un joc de nens

El responsable del projecte Frederic Bartumeus del CEAB destaca que es tracta d'una aplicació enfocada als nens i en declaracions a Nova Ràdio Lloret va ressaltar la seva metodologia que consisteix que a través d'un joc es pot localitzar el mosquit tigre a través dell GPS del mòbil.

En concret, el joc s'anomena Digue'ns si tens el mosquit a casa, al barri, al parc o a l'escola i l'aplicació, segons Bartumeus "conté fotos per identificar el mosquit i es fan tres preguntes senzilles per saber si ho és o no". Per al científic, el costat positiu "és un insecte fàcil d'identificar, de fet, si els nens el cacen, només han de comprovar si té una ratlla blanca al cap".

El control del mosquit tigre és un dels temes que preocupen als responsables del projecte i de fet, a causa de les retallades pressupostàries que viuen les administracions la lluita contra l'insecte també ha vist minvades les seves ajudes i per això, ressalten, s'ha creat aquest projecte que té com a objectiu la participació ciutadana. I és que a través de les dades que aportaran els ciutadans, els científics podran obtenir dades dels focus, la seva expansió i localització que fins ara no podien aconseguir i a més, seran massives i amb imatges d'alta qualitat.

Tot i que per ara, l'aplicació només es troba ideada per als nens, com va explicar Bartumeus, està prevista perquè compti amb la supervisió d'un adult. Tot i això, els científics del CEAB asseguren que si finalment veuen que l'aplicació dóna dades fiables i que la participació dóna resultats, es faria extensiva a la resta de la població de Catalunya.