Tenir clar el que s'hi pot fer i el que no s'hi pot fer són les raons del Pla d'Usos del Volcà Montsacopa. Es tracta d'un document que ha estat treballat, durant mesos, per tècnics del Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa i de l'Ajuntament d'Olot, i que ha comptat amb la col·laboració de l'Associació de Veïns de Sant Francesc. A Olot, es coneix el volcà Montsacopa com a Sant Francesc. La causa és l'ermita que hi ha sobre del volcà. El pla haurà de passar el tràmit de l'aprovació inicial al ple de dijous. Es tracta del darrer tràmit abans de l'aprovació definitiva per part de la Comissió d'Urbanisme de Girona.

Les finalitats del document són preservar el volcà i aprofitar-lo com a un atractiu turístic que ajudi a la dinamització del centre d'Olot. El volcà s'eleva des dels sostres dels edificis del centre de la ciutat i es conforma com un espai natural enmig del centre urbà (firal, carrer dels Sastres i plaça Capdenmàs) i una perifèria (barri del Morrot), la qual s'ha urbanitzat en els darrers anys.

Aquesta situació de privilegi l'ha convertit en una espècie de parc volcànic incomparable. Així, ara, s'aprofita el cràter en tant que auditori musical d'estiu, de lloc de sortida i de final de recorreguts d'explicació tant d'història natural, com d'història de la ciutat.

La intenció de l'Ajuntament és incloure'l a les senyalitzacions, i apropar-lo al Museu dels Volcans, ara situat al Parc Nou. Un dels consells sorgits d'uns ensenyaments per a arquitectes publicitat en el decurs del passat estiu, va ser convertir-lo en la porta d'entrada de la Zona Volcànica de la Garrotxa. La idea és configurar un camí que des d'un futur centre d'interpretació dels volcans connecti el Montsacopa amb la futura variant d'Olot.