El particular viacrucis que pateixen els veïns de Bàscara per limitar la circulació de camions per la N-II va assolir ahir un pas més, escenificant un pessebre vivent a la carretera coincidint amb l'inici de la Setmana Santa. Així, l'habitual estació d'autobús es va transformar en el tradicional portal de Betlem -amb mula inclosa- i la calçada es trobava ocupada per la representació dels diversos quadres del pessebre. La protesta, de caire nadalenc, va obligar a tallar el pas a qualsevol tipus de vehicles entre les set i les nou del vespre. A part, l'escenificació del pessebre vivent no va ser l'única acció reivindicativa que van organitzar ahir els veïns de Bàscara, ja que al migdia, a les dotze, també es va ocupar el vial de la N-II amb castells a càrrec de les colles Vailets de l'Empordà i Esperxats de l'Estany.

Amb aquestes dues accions, els bascarencs van voler denunciar de nou la situació que viu el municipi, on la carretera travessa el poble, i van tornar a reclamar la prohibició immediata de la circulació de camions per la Nacional-II. Per poder fer possible aquesta manifestació atípica d'ahir al vespre, més de 200 veïns de Bàscara van participar en la recreació d'una desena de quadres del tradicional pessebre vivent, que acumula una àmplia trajectòria històrica en aquesta població i que arrossega masses de públic cada any, quan se celebra en el període de Nadal, tal com correspon. Tot i que aquesta edició de Setmana Santa del pessebre va reunir una destacada xifra d'assistents, perquè unes 500 persones es van apropar per veure la representació del Betlem.

A més d'adequar el pessebre vivent a la N-II -amb l'ambientació caracteritzada per l'asfalt, els fanals, les voreres i les cases situades a peu de carretera- els bascarencs lluïen una sèrie de pancartes d'estil romà amb lemes com "Via Augusta gratuitum" o "Prous carrus grossus", mentre se sentien de fons cançons de Lluís Llach per reivindicar, amb nous formats, la prohibició de circulació de vehicles pesants. Així, la portaveu de la plataforma Prou Camions N-II, Eugènia Carbó, va assegurar que "estem decebuts perquè no es para de moure la data en què els camions deixaran de passar per Bàscara i només demanem que s'agilitzin els tràmits".

Carbó va afegir que "semblava que ho tenien molt a prop, que només quedaven un parell de firmes, però tot es va allargant, i nosaltres volíem fer la reivindicació per demanar que no passin més vehicles pesants". Alguns participants en la representació del pessebre vivent, a part de mostrar frustració i ràbia, van voler recordar que la N-II ja va sumar una nova víctima mortal el dissabte, amb un nou sinistre entre una furgoneta i un camió. L'alcalde del municipi, Lluís Lloret, va explicar que "ha estat fantàstic, ja que la carretera s'ha convertit en el carrer major que voldríem en un futur" i va afirmar que "mai abans Bàscara havia estat tan viva, i esperem que els tràmits s'agilitzin, i que els camions deixin de passar per aquí aquest abril, tal com va indicar el conseller Santi Vila".

Malgrat que els veïns de Bàscara no compartien ahir aquestes esperances, perquè dubtaven de les paraules de Vila. Per això van assenyalar que no baixaran la guàrdia i que mantindran les mobilitzacions. Així, no es descarta que les oques, la mula i els gossos que ahir al vespre tallaven la N-II, a Bàscara, representin un altre pessebre vivent enmig de la carretera les properes setmanes.