El fracàs del Punt d'Inspecció Fronterer (PIF) de l'aeroport de Girona pot acabar per convertir en només un somni la possibilitat de fer una nova infraestructura semblant al Port de Palamós. El Govern central considera que els PIF de tot l'Estat estan "sobredimensionats" i davant la situació econòmica actual cal estudiar-ne bé la viabilitat. A més també considera que la declaració d'espai Schengen també hauria de comptar amb un informe que encara no s'ha portat a terme que acredités que es pot assumir. Actualment tots els ports titularitat de l'Estat són espai Schengen, però el de Palamós es va traspassar a la Generalitat i cal que es faci una aprovació específica.

El diputat del PSC, Àlex Sáez, va preguntar sobre les previsions de l'Estat per a la conversió del Port en espai Schengen, així com per establir un Punt d'Inspecció fronterera (PIF). La resposta del govern assenyala que Espanya és el país amb més punts d'inspecció amb 36 molt per davant d'Itàlia, França, Regne Unit i Alemanya. Afegeixen que el Govern va suspendre l'activitat PIF de nou aeroports i un port perquè la Comissió Europea va concloure al juny de 2012 que "era necessari revisar la distribució d'aquestes instal·lacions segons l'activitat i els recursos existents".

Per aquest motiu, assenyala que "si en un futur i després d'un estudi rigorós, es contemplen uns volums d'importació d'animals i productes agroalimentaris suficientment important perquè compensi la seva reobertura, el Govern procediria a l'aixecament de la suspensió temporal".

Davant d'això, la possibilitat de crear un nou PIF al Port de Palamós passaria per la reactivació del de l'aeroport, que en l'actualitat és poc probable.

Malgrat això, el diputat del PSC Àlex Sáez considera que "hi ha un acord de totes les forces, inclòs el PP, per defensar aquesta reclamació de la indústria agroalimentària gironina, que és molt potent". Sáez va remarcar que "aquestes apostes cal mantenir-les en el temps, perquè puguin tenir una oportunitat" malgrat admetre que "amb el clúster de la carn es van generar unes expectatives que després no s'han complert".

El representant socialista també va reiterar la necessitat de la declaració de l'espai Schengen "per al sector turístic" que ha "generat una expectativa econòmica i que ràpidament seria amortitzat", segons Sáez.

El Senat va rebutjar el febrer de l'any passat una moció per instar el Govern de l'Estat a convertir el port de Palamós en un espai fronterer Schengen, i per potenciar la capacitat del PIF de l'aeroport perquè pugui donar servei també al port. Si el port de Palamós fos espai Schengen, podria ser origen o destí de viatgers de fora de la Unió Europea, cosa que augmentaria les possibilitats de creuers.

La moció no va tirar endavant pels vots del PP, mentre que la resta de partits s'hi van mostrar d'acord. El senador del PP Jorge Ibarrondo va afirmar que considerava interessant la proposta, però que no es pot tirar endavant sense informes. L'Estat té una petició sobre la taula des de 2004 per elaborar un estudi econòmic.