Les conseqüències de la gran nevada han arribat als jutjats tres anys després. Un grup d'empresaris gironins han portat Endesa a judici per les pèrdues que van patir després de quedar-se sense llum durant una setmana. Argumenten que la compensació que els oferia la companyia era del tot insuficient pel greuge que van patir els seus negocis (entre els quals hi ha bars, una pastisseria un hotel, una botiga d'informàtica o una fàbrica de planxes de fibra). En conjunt, reclamen a l'elèctrica una compensació de més de 41.400 euros. Comandes endarrerides, pèrdues de clients, menjar que es va fer malbé o passar-se dies amb els braços creuats són algunes de les situacions que avui han descrit al judici.

La gran nevada del 2010, que va caure amb força el 8 de març arreu de comarques gironines, va trinxar gran part de l'estesa elèctrica del territori, sobretot a la zona de la Costa Brava. Centenars de milers d'afectats es van quedar sense llum durant dies, que en alguns casos van superar la setmana.

La companyia Endesa, responsable de la xarxa, va indemnitzar els clients afectats amb imports que s'estenien entre els 60 i els 80 euros per dia, excloent-hi les primeres 24 hores. Uns quants propietaris d'empreses i negocis de l'àrea del Baix Empordà i la Selva no van estar d'acord amb aquestes compensacions i van decidir recórrer al peritatge de les pèrdues.

Aleshores, segons denuncien, se'ls va excloure de la possible indemnització durant els dos primers dies. Els afectats (en total, nou petites i mitjanes empreses) van decidir llavors reclamar les compensacions per la via judicial.

El representant dels afectats, Iñaki Frade, creu que el que preocupa a Endesa, més que l'import que es demana, és establir un precedent. "Més que no pagar, perquè la xifra és relativament petita, creiem qe allò que no vol la companyia és trobar-se amb l'antecedent d'haver claudicat davant una demanda d'aquest tipus", indica.