Els tècnics de l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) van visitar el divendres de la setmana passada la zona final de s'Abanell i la Tordera per estudiar la proposta que havia fet l'alcalde de Blanes d'extreure sorra de l'interior del riu per reparar les platges del municipi castigades pels temporals. Els tècnics van constatar l'acumulació de sorra però van advertir a l'Ajuntament que la normativa prohibeix explícitament treure àrids del riu. Davant d'aquesta situació, l'alcalde, Josep Marigó, ha demanat "la màxima col·laboració" a tots els partits polítics perquè es pugui aconseguir "una excepcionalitat" en la normativa i així poder fer l'extracció d'àrids del riu.

El Govern de Blanes i el seu alcalde continuen batallant per aconseguir poder millorar les platges de la localitat amb la sorra del riu Tordera. Diari de Girona ja va avançar aquestes intencions a principis de març, però calia l'autorització del departament de Territori i Sostenibilitat i l'ACA. Fa pocs dies, Marigó es va reunir amb el conseller Santi Vila, que es va mostrar disposat a estudiar-ho i el divendres de la setmana passada els tècnics de l'ACA ja van visitar la zona per comprovar si seria possible o no.

Segons van explicar fonts municipals, els tècnics van visitar diferents punts del riu Tordera com el pont de la Gi-682, el de la carretera de Malgrat i el de la línia ferroviària, però també la part de la depuradora, la zona baixa del riu i la desembocadura. I l'Ajuntament va destacar que els tècnics van comprovar "que hi ha una gran acumulació de sorra" a l'interior del riu i especialment per la zona del pont de la carretera de Malgrat i el de la línia ferroviària. Però també van alertar que hi ha una normativa que prohibeix explícitament fer l'extracció del riu. Es tracta del Pla d'Ordenació d'extraccions i declaració definitiva de sobreexplotació de l'aqüifer al·luvial de la Tordera mitjana i baixa, publicat el 20 d'octubre de 2003 al DOGC. I l'article que ho prohibeix és el 12.

Així, -segons van destacar fonts municipals- "només una decisió política per canviar-ho amb el vist-i-plau dels tècnics podria permetre fer l'extracció de sorra". Aquesta "excepció" és la que voldria que es fes l'alcalde de Blanes, que ha demanat a tots els grups del municipi "la màxima col·laboració" fins i tot parlant amb els seus partits perquè es permeti agafar la sorra de la Tordera.

"Estic esperançat perquè quan vaig parlar amb el conseller Vila vaig veure que ell és sensible a la qüestió", va afirmar l'alcalde Josep Marigó. La idea del Govern és poder aconseguir aquesta excepcionalitat, poder treure la sorra del riu i que l'actuació es pugui dur a terme a finals de maig o principis de juny per tenir-ho llest per la temporada d'estiu.

En el cas de no aconseguir-ho, però, Marigó creu que serà una situació difícil: "Si no hi ha l'excepció, tindrem un problema", va manifestar l'alcalde, que va afegir que es farà un allisament de la sorra de les platges.

Revisió de la normativa

A banda de poder fer una excepció per aquesta vegada per soluciona el problema de les platges i reduir l'acumulació de sorra al riu Tordera, l'alcalde també apunta que es podria fer una revisió de la normativa. Marigó també va destacar que la normativa es va fer "quan hi havia una sobreexplotació molt important dels aqüifers" i l'objectiu era recuperar-los. Segons l'alcalde, "ara els aqüifers estan molt ben recuperats", perquè durant uns anys s'ha estat molt restrictius. Per això, creu que "ara potser s'hauria de fer una revisió".

Des del primer moment que es va plantejar aquesta proposta el regidor d'ICV-EUiA, Víctor Catalan, va mostrar la seva oposició al projecte i treballa en poder fer una bateria de propostes que permetin millorar l'estat de la platja.