La grua de Figueres s'ha endut prop d'un centenar de vehicles sense tiquet de les diferents zones de la ciutat durant el primer any d'implantació de la mesura. El regidor de Seguretat, José Luis Yécora (CiU), assegura que l'actuació està aconseguint l'objectiu de dissuadir els conductors que no paguen per aparcar en aquests espais. De fet, durant els mesos d'aplicació del 2012 es va emportar 93 vehicles i durant els quatre primers mesos d'aquest any -de gener a abril- només 5.

La mesura es va posar en marxa fa gairebé un any, el mes de juny del 2012. El consistori ho havia anunciat just un mes abans i ho justificava afirmant que durant l'any anterior -el 2011- havia tramitat gairebé 17.000 denúncies -una gran part de les quals eren per no tenir tiquet- i que, d'aquestes, quasi 15.000 eren de conductors de fora de la demarcació. Això suposava, van dir, que tinguessin importants dificultats per poder cobrar les sancions. Tenint en compte això, l'equip de govern va recordar que l'Ordenança Municipal de Circulació permetia dur a terme aquesta actuació -encara que abans no s'hagués aplicat- i va decidir posar-ho en marxa de forma immediata. Segurament aquesta rapidesa en aplicar-la va fer que el pic més alt de vehicles retirats se situés precisament durant el primer mes. Al juny, es van endur 56 vehicles, al juliol 14 i a l'agost 10. Així, durant tot el 2012 es van retirar gairebé un centenar de cotxes però la tendència va a la baixa. I és que, durant els quatre primers mesos d'aquest any, només s'ha actuat en cinc cotxes. Tot i que s'ha de tenir en compte que no sempre es poden controlar tots els vehicles de les més de 600 places de pagament que té la ciutat, Yécora atribueix aquest descens a una conscienciació dels conductors de la despesa que comporta no posar cap tiquet. De fet, les multes per a aquests casos són de 90,5 euros. A banda d'això, considera que la mesura que va implantar el consistori de pagar només vint cèntims per aparcar durant vint minuts ha propiciat que els propietaris dels vehicles no vulguin "jugar-se-la" i paguin aquest import per estacionar durant poca estona. Aquesta actuació es va posar en marxa a principis d'aquest any i busca afavorir la rotació de vehicles. I és que, fins aleshores, el tiquet mínim era de 30 minuts i costava uns 60 cèntims d'euro.

Amb tot, el regidor admet que "en general, les actuacions de la grua municipal en tots els àmbits urbans han baixat". Una realitat que considera que té molt a veure amb la situació econòmica. "La gent no es vol arriscar", afegeix Yécora.