Càmeres estàtiques de videovigilància d'alta resolució vigilen els boscos de Romanyà de la Selva i de Calonge (les Gavarres). Els aparells de presa de vista tenen capacitat de transmissó d'imatges nítides d'una àrea de 8 quilòmetres quadrats cadascuna. La idea és confirmar les alarmes de foc a les àrees vigilades. "La visió de la imatge d'una columna de fum permet disposar d'una idea de la dimensió de l'alarma" , va valorar Gaspar Segués (coordinador de l'ADF Gavarres Marítima), que abasta els termes de Calonge, Castell-Platja d'Aro, Palamós, Sant Feliu de Guíxols i Santa Cristina d'Aro.

Va explicar que a partir de la recepció d'imatges, els bombers i els agents rurals poden valorar la quantitat d'efectius que requereix reacció a l'avís efectuat, per exemple des d'un telèfon mòbil. La previsió és que el sistema de vigilància amb càmeres s'ampliï als boscos del massís de Cadiretes-l'Ardenya, als termes de Sant Feliu de Guíxols i de Llagostera.

El control de la videovigilància es seguirà des de la nova base de l'ADF Gavarres Marítima a Santa Cristina d'Aro. El centre d'operacions ha estat cedit a l'ADF per l'Ajuntament de Santa Cristina d'Aro. El lloc de convergència de respostes contra el foc serà usat per la futura associació de voluntaris de protecció civil de Santa Cristina. La base també serà el centre de coordinació de tots els efectius de les ADF que formen part de la Federació ADF Les Gavarres-Baix Empordà i Gironès. La Federació compta amb 300 voluntaris, tractors, cisternes i nou vehicles tot terreny.

El centre d'operacions està preparat per ser centre de control i coordinació, magatzem i garatge i sala de reunions. Ubicat en una nau industrial, l'equipament va ser inau?gurat ahir, en un acte en què van participar agents rurals, bombers i voluntaris de l'Àrea de Defensa Forestal.

Pel que fa als voluntaris, el coordinador de l'ADF de les Gavarres Marítima va explicar que la gravetat dels incendis de l'estiu passat ha predisposat molta gent a implicar-se en la lluita contra el foc. "Hem notat que la gent treballa més en la neteja dels marges i de les voreres", va explicar. Pel que fa al voluntariat, va opinar: "el que necessitem és gent formada". En aquest sentit, va considerar que molta gent ha fet els cursos de formació bàsica per a voluntaris de protecció civil municipals. Va recordar que la majoria dels boscos són de propietaris privats que cedeixen l'espai per a ús públic. Així, va concloure que és interessant la contribució al voluntariat de les persones que fan ús de la natura.

A més de voluntaris, la campanya contra incendis d'aquest any, segons Gaspar Segués, tindrà la contribució d'estudiants de la Universitat de Girona en pràctiques. L'adquisició de coneixement sobre prevenció i extinció d'incendis es distribuirà segons les especialitats des estudiants. És a dir, els de biologia podran veure els efectes del foc en la natura i els de criminologia tractaran els aspectes delictius que hi ha darrere dels incendis, i els de Medi Ambient, a l'atmosfera.

Segués va considerar complicat, de moment, posar en servei aparells aeris sense tripulació, dirigits a distància i equipats amb sistemes de videovigilància com els que fan servir les companyies elèctriques.