La supervivència dels pacients que són operats de càncer de pulmó a l'Hospital Universitari de Girona Doctor Josep Trueta és del 72% cinc anys després de ser intervinguts. Aquesta és la conclusió que es desprèn de l'estudi que va presentar el Servei de Cirurgia Toràcica del centre al Congrés Mundial d'aquesta l'especialitat a Birmingham, on va ser considerat una de les nou millors comunicacions presentades. Aquest balanç situa l'hospital gironí a la mitjana que marquen els estàndards internacionals, segons les dades que va publicar l'Associació Internacional per l'Estudi del Càncer de Pulmó (IASLC). L'estudi també conclou que l'estada mitjana, la taxa de reingressos o la de complicacions després de ser operat són menors a la mitjana dels centres hospitalaris de Catalunya.

A partir de l'estudi de 1.085 casos en els darrers 15 anys, el Servei de Cirurgia Toràcica ha presentat els resultats de la supervivència al càncer de pulmó de pacients al cap de 60 mesos de ser operats. Per realitzar aquest anàlisi s'han tingut en compte la morbimortalitat (complicacions i mortalitat derivades de la cirurgia), l'estada mitjana al centre hospitalari, o la taxa de reingressos. A partir d'aquí s'ha fet també un estudi comparatiu amb la resta d'hospitals catalans que tenen Servei de Cirurgia Toràcica.

A l'alçada dels millors

A través de l'observació d'aquests 1.085 casos s'ha determinat que un 72% dels pacients intervinguts a l'Hospital Trueta sobreviuen al càncer de pulmó cinc anys després de ser intervinguts. Aquest és un índex que situa el centre gironí a l'alçada dels millors hospitals del món, segons els barems de l'AISLC.

Algunes de les altres dades que es desprenen d'aquest estudi són que l'estada mitjana dels pacients de càncer de pulmó al Trueta és de 2,8 dies, situant-se per sota de la mitjana de la resta de centres hospitalaris catalanes, en els que la duració mitjana dels ingressos és de 5,8 dies.

A més, la taxa de reingressos després d'una intervenció quirúrgica també és lleugerament inferior. En aquest cas, a l'Hospital Trueta un 4,2% dels pacients que han estat intervinguts per càncer de pulmó han de tornar a ingressar al centre, mentre que la mitjana a Catalunya se situa en un 5,6% dels casos.

També els casos de complicacions post cirúrgiques són menors que a la resta de centres. En el cas del Trueta, la taxa de complicacions se situa en el 2,9%, mentre que la mitjana de la resta d'hospitals de Catalunya és superior al 7%.

A partir d'aquest estudi també s'ha detectat un subgrup de pacients que respon millor, pel que fa a la taxa de supervivència, al que li pertocaria per l'estadi de càncer en el que es troben. Segons van informar des del Trueta, ara s'estan analitzant els factors que poden haver provocat aquest resultat que també destaca el centre en comparació amb altres hospitals.