El segon recapte d'aliments a la Costa Brava ha superat expectatives i s'ha tancat amb un èxit més que destacable, gairebé triplicant la quantitat de productes recollits l'any passat. Els més de 55.000 quilos d'aliments que divendres i dissabte de la setmana passada es van recollir en una cinquantena de comerços superen amb escreix els prop de 20.000 que es van reunir l'estiu passat, en la primera experiència d'un recapte extraordinari que busca, sobretot, la solidaritat dels turistes i els estiuejants.

La iniciativa va sorgir el 2102 arran d'un suggeriment que la cadena de Supermecats Montserrat -a Castelló d'Empúries i Empuriabrava- va fer al Banc dels Aliments de Girona. Tal com recordava el president de l'organització solidària, Frederic Gómez Pardo, aquesta empresa els va transmetre el seu interès a col·laborar en el gran recapte que organitzen cada any al novembre, però van assenyalar que en centres comercials com el seu el gruix de clients el tenen a l'estiu.

A partir d'aquí, el Banc dels Aliments de Girona es va plantejar l'oportunitat de celebrar a la Costa Brava una edició extraordinària del seu Gran Recapte -que realitza des del 2009-, una activitat que es va estrenar l'any passat i que després dels bons resultats obtinguts aquest 2013 s'ha consolidat en la programació de l'entitat humanitària.

En la seva primera edició, una dotzena de superfícies comercials van participar en una recollida de productes alimentaris bàsics que es va tancar amb una recaptació de prop de 20.000 quilos, una xifra que queda molt lluny d'aquesta edició.

Així doncs, l'evolució a l'alça de la campanya del Banc dels Aliments a la costa gironina queda clara contrastant dues dades: en la seva segona edició s'hi han involucrat una cinquantena de botigues i supermercats, en front de la dotzena inicials; i s'han recollit més de 55.000 quilos d'aliments, molts més que els prop de 20.000 del 2012.

La quantitat definitiva encara pot créixer el primer cap de setmana d'agost quan el recapte també es farà a Palamós, ja que els centres comercials d'aquest municipi van demanar postposar la seva participació fins als dies 2 i 3 d'agost. Llavors, el president del Banc dels Aliments de Girona, Frederic Gómez Pardo, va explicar que confien arribar als 60.000 quilos de productes recaptats.

Una tercera part a Mercadona

Més d'una tercera part dels aliments recaptats es van recollir a les onze superfícies comercials de la cadena Mercadona a la Costa Brava, que han col·laborat amb el Banc dels Aliments. En concret, les donacions dels clients d'aquests supermercats van sumar 24.000 quilos de productes -tal com van informar des de l'empresa-; que es van recaptar, sobretot, entre divendres a la tarda i dissabte, que és quan hi ha una major afluència de compradors.

En aquesta ocasió, el Banc dels Aliments de Girona ha comptat amb la participació de botigues i supermercats de Llançà, Cadaqués, Roses, Figueres, l'Escala, Castelló d'Empúries-Empuriabrava, Torroella de Montgrí i l'Estartit, Pals, Begur, Palafrugell, Calonge, Platja d'Aro, Sant Feliu de Guíxols, Tossa de Mar, Blanes i Palamós.