Més de 170 alumnes gironins han començat a cursar formació professional dual, que es posa en marxa per primera vegada a les comarques gironines. La FP dual implica que els alumnes realitzen part de la formació dins de les empreses i amb un contracte de treball. A Catalunya més de 2.000 alumnes s'han acollit aquest curs a aquest tipus de formació. El model -es va començar a implantar a Catalunya el curs passat- s'inspira en el que ja existeix a Alemanya, Suïssa, Àustria o Dinamarca. Per les cambres de comerç, que participaran en el projecte, podria ser un "salvavides" a la seva delicada situació econòmica si la seva tasca fos retribuïda per l'administració, però aquest és un punt que no està gens clar i que dependrà del Govern central.

La consellera d'Ensenyament, Irene Rigau, va explicar ahir les bases del nou sistema a empresaris i directors d'institut, en un acte celebrat a la Cambra de Comerç de Girona. Rigau va assegurar que el Govern ja està adaptant el currículum de la formació professional a les necessitats de les empreses i va afirmar que es treballa amb molta flexibilització per cobrir aquestes necessitats.

La consellera va indicar que la formació professional dual reconeix el caràcter formatiu de l'empresa. Així, va explicar que "les empreses han d'entendre que ja siguin grans, mitjanes i petites el seu futur passa per l'aposta formativa. La mida no és determinant sinó la voluntat de donar formació als joves". També va avançar que "l'aposta per la dual frena l'abandonament escolar" , ja que el sistema educatiu ha detectat que en els cicles formatius que fan la formació professional dual hi ha més alumnes que es matriculen i que no abandonen.

La titular d'Ensenyament va fer referència així mateix a les acreditacions que es realitzen per a treballadors i a la formació que es fa adaptada a les peticions de les empreses. En aquest sentit va ressaltar que "la flexibilitat ens permet donar bona resposta" a les necessitats empresarials.

Rigau també va explicar que el Govern treballa de manera coordinada entre el Departament d'Ensenyament i el Departament d'Empresa i Ocupació per oferir totes les necessitats formatives que poden tenir les empreses tant pels seus treballadors actuals com futurs.

La consellera va detallar quins instituts i empreses gironins s'han incorporat la FP dual. Segons va dir, 24 alumnes de l'Institut Narcís Xifra de Girona treballaran a l'empresa Nestlé; 25 de l'Escola de Treball del Ripollès ho faran a set empreses de la comarca; 20 de l'institut d'Hostalric a 9 empreses de la zona; 2o de l'institut Garrtoxa a 7 empreses de la comarca; 25 del de Castelló d'Empúries a empreses nàutiques; 20 del de Llançà a 14 empreses dels sectors de l'oli i el vi; 20 de l'institut Santa Eugènia de Girona a empreses del ram de l'impressió; 15 del d'Arbúcies a diverses empreses carrosseres; i 15 de l'institut Montilivi (Girona) a diverses empreses d'electromecànica.

Les beques rebutjades

Abans de l'inici de la conferència a Girona Rigau es va referir a les 10.000 sol·licituds de beques menjador que haurien estat rebutjades pels consells comarcals. "És impossible dir una xifra, el que hi ha és que els consells comarcals estan valorant les sol·licituds, d'alguns ja han fet l'assignació, altres encara l'estan fent. Per tant, no és un procés tancat". La consellera va recordar que un cop arribin les sol·licituds no ateses per els consells comarcals s'aplicarà el barem per part de la Generalitat d'acord amb els criteris de renda que garanteixin l'equitat a tot el territori.