La fundació argo maris alternava l'activitat legal amb el saqueig del fons marí.El comandant en cap del grup d'investigació de patrimoni històric, Jesús Gálvez.Alguns dels objectes i documentació recuperats per la Guàrdia Civil. Una de les naus utilitzades, atracada a Roses.

"Ajudem a conèixer, preservar i difondre el mar, les seves profunditats, els seus ecosistemes i el seu patrimoni arqueològic mitjançant tecnologies d'última generació". Aquesta és la missió que la fundació privada Argo Maris exposava en els seus fulls informatius però sembla que alternaven aquesta activitat amb l'espoli de derelictes situats a la Costa Brava i Menorca, principalment. La Guàrdia Civil ha detingut 10 persones relacionades amb aquesta entitat en el marc de l'operació Circinus, iniciada el juny de 2010 després que un extreballador denunciés els fets.

La fundació comptava amb pescadors que els informaven de possibles jaciments arqueològics i després rebien algunes peces com a compensació. El material utilitzat per Argo Maris era d'alta qualitat. Disposava de dues embarcacions -la Bon Geni, de 18 metres d'eslora i amarrada a Mataró, i la Bon Pigall, de 23,8 metres d'eslora i amarrada a Roses- que estaven equipades amb radars i sònars per rastrejar el fons marí i comptaven amb un robot submergible amb el qual s'extreien les peces dels derelictes, ja que tenia capacitat per baixar fins a 3.000 metres.

No és estrany que la fundació disposés d'aquest material ja que, en la seva vessant legal, l'utilitzava per la localització, documentació i preservació d'espècies marines així com per la confecció de cens i estudi de la cartografia dels jaciments arqueològics subaquàtics.

El Grup de Patrimoni Històric de la Unitat Central Operativa i el Grup d'Activitats Subaquàtiques de la Guàrdia Civil, encarregats de la investigació, van realitzar la setmana passada un total de 15 entrades i escorcolls -a les dues embarcacions, a sis domicilis de Barcelona, tres de Girona i quatre de Menorca- i van endur-se'n abundant material fotogràfic i videogràfic on s'aprecia les persones i embarcacions investigades extraient objectes arqueològics del fons del mar. Entre els detinguts hi ha el president de l'entitat, Josep Quera, i la seva dona, segons informa Efe. En els escorcolls també es van poder comissar àmfores, plats, atuells, gerres i un antic compàs de navegació, que dóna el nom a l'operatiu.

L'operació ha estat dirigida pel Jutjat d'Instrucció número 1 de la Bisbal, que ara començarà a citar els arrestats per tal que prestin declaració. Però encara queda molta feina per fer ja que si bé les diferents entrades i escorcolls van permetre obtenir abundant documentació que acredita els emplaçament dels derelictes espoliats queda pendent una feina de catalogació i datació d'objectes, determinar-ne la procedència i fer-ne una valoració econòmica. Encara es desconeix si la fundació privada s'enriquia traficant amb el patrimoni sostret del fons marí. Inicialment, la investigació no ho ha detectat perquè tot el material es trobava en els domicilis escorcollats.